promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató titkot rejt a csernobili atomkatasztrófa legelső felvétele, ami 37 év után is sokkolja az embereket
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A fotós még csak nem is sejtette, hogy mekkora veszélyben van.

Számos olyan esemény van a történelmünkben, amit a legtöbben legszívesebben örökre kitörölnének, vagy meg nem történtté tennének. Ezek közé tartozik a csernobili atomerőmű-baleset is, ami 1986. április 26-án történt a Szovjetunióban, a hatásait pedig még most is nyögjük. Azon a végzetes hajnalon az erőmű egyik reaktora felrobbant, ennek hatására pedig olyan mennyiségű radioaktív sugárzás szabadult a levegőbe, hogy még Skandináviában is mérni lehetett.

A szovjetek először szokás szerint el akarták titkolni a katasztrófát, de később kénytelenek voltak beszámolni róla, ugyanis olyan mértékű volt a kár az egész kontinensen, hogy azt már lehetetlen volt tagadni. Először sokan még csak nem is sejtették, hogy milyen halálos tud lenni a radioaktív sugárzás, ezért szinte egyáltalán nem védekeztek ellene – a legtöbben viszont napokon belül megtapasztalták azt a horrort, ami sajnos ezzel jár.

Állítólag egy Igor Kostin nevű fotós volt az első ember, aki felvételt készített a szétrobbant csernobili atomerőműről. Elvileg a katasztrófa után mindössze 14 órával felszállt az egyik helikopterre, és a levegőből lőtt pár képet a romokról – viszont később egészen furcsa dolgot tapasztalt, és akkor még csak nem is sejtette, hogy mi okozhatta azt.

Igor Kostin felvételei közül egy kép kivételével mindegyik fekete lett, és az az egy használható is rendkívül szemcsésre sikeredett. Először nem értette, hogy miért lehet ez, hiszen ilyet még nem tapasztalt, de utána kiderült, hogy mi okozta az érdekes jelenséget, és sajnos elég aggasztó dologról volt szó. A sugárzás miatt mentek tönkre a fotók, ugyanis már annyi idő is elég volt a károkozáshoz, amíg a kamera zárja szétnyílt.

A fotós csodával határos módon nem betegedett meg a radioaktív sugárzás miatt, vagyis ő a szerencsésebbek közé tartozott, hiszen voltak olyanok, akik már kevesebbtől is sokkal rosszabbul lettek, sőt, akár még bele is haltak.

Ebben a videóban lehet megtekinteni a fent említett, hátborzongató képet, de a YouTube-ra feltöltött felvétel készítője szerint egyáltalán nem biztos, hogy Igor Kostin igazat állított:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás