promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Netflixes vagy? Dermesztő üzeneted érkezhet
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak, amit még annál is nehezebb lesz átlátni a jövőben.

Az adathalászat, vagy más néven phishing, egy elterjedt módszer, amelyet hackerek használnak az online felhasználók megtévesztésére és személyes adataik megszerzésére. Az egyik leggyakoribb forma az adathalászatban az álcázott e-mailek küldése, amelyek látszólag hiteles forrásból érkeznek, jelen aktuális példánkból kiindulva a Netflix-től. Az ilyen csaló e-mailek célja, hogy megszerezze az érzékeny információkat, például bejelentkezési adatokat, banki információkat vagy személyes azonosítókat.

Olvasóink által beküldött és Gmail címükre landolt kamu email így néz ki: 

Az email címet tüzetesebben megvizsgálva jól látható, hogy már az önmagában gyanúra adhat okot.

Mire érdemes odafigyelni?

  • Ellenőrizd az e-mail címeket: Nézd meg alaposan az e-mail címet, amelyről az üzenet érkezett. Gyakran a csalók használnak hasonló, de nem pontosan azonos e-mail címeket, amelyekkel megtéveszthetik az embereket.

  • Figyeljünk a presszióra: Az adathalászok gyakran időkorlátot vagy sürgős intézkedést kérnek az e-mailben. Ne hagyd, hogy ezek a presszionálások befolyásolják döntésedet. Legyél óvatos és gondolkodj alaposan, mielőtt bármilyen személyes információt megosztanál.

  • Figyelj a helyesírási és nyelvtani hibákra: Sok adathalász e-mailben előfordulhatnak helyesírási vagy nyelvtani hibák. Ez egy jel lehet arra, hogy az üzenet nem hiteles forrásból származik.

  • Ne kattints gyanús linkekre: Soha ne kattints olyan linkekre az e-mailben, amelyek gyanúsak vagy nem megbízható forrásból származnak. Ez lehetővé teheti a hackerek számára, hogy rosszindulatú szoftvereket telepítsenek a számítógépedre.

Az adathalász e-mailek felismerésének kulcsfontosságú pontjai közé tartozik a feladó címe és neve. Az adathalászok gyakran olyan trükkös e-mail címeket használnak, amelyek nagyon hasonlítanak a Netflix hivatalos címére, de apró eltéréseket tartalmaznak. Fontos alaposan ellenőrizni a feladó címét, és ha bármilyen gyanús, ne kattintsunk semmilyen linkre.

Ezenkívül az adathalászok gyakran kérik tőlünk személyes adatokat, mint például jelszavak, bankkártya-adatok vagy személyes azonosítók. Soha ne osszunk meg ilyen érzékeny adatokat e-mailben, mert az adathalászok csak ezekre várnak, hogy visszaéljenek velük.

Gyanús e-mailek gyakran tartalmaznak nyelvtani hibákat vagy stílusbeli eltéréseket. Az adathalászok nem mindig anyanyelvi beszélők, és ez a leveleiken is meglátszódhat. Ha bármilyen furcsaságot észlelünk az e-mailben, érdemes óvatosan kezelni azt.

A lényeg, hogy ne dőljünk be a csalóknak, és mindig legyünk óvatosak az online kommunikációban és szolgáltatások használatában. Az ilyen adathalász támadások elkerülése érdekében a tudatosság és az elővigyázatosság elengedhetetlen a személyes adataink védelmében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás