promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos veszély van a Balatonnál, a szakember figyelmeztetett mindenkit
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Balatonnál kritikus a helyzet, és egy szakember igyekszik is mindenki figyelmét felhívni erre.

Balaton továbbra is Magyarország legnépszerűbb nyaralóhelye, hiába tudjuk jól, hogy nem olcsó mulatság. Már nagyban dübörög a főszezon, szóval a hazai, valamint külföldi turisták is ellepték a népszerűbb helyeket.

Nem olyan rég különböző távokon több mint tízezer amatőr és profi sportoló vett részt a szombatról vasárnapra halasztott 41. Balaton átúszáson.

A szervezők tájékoztatása szerint a Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus, 5,2 kilométeres erőpróbát közel 9500 úszó próbálta leküzdeni, akiknek a délnyugati irányból kissé megélénkült szél miatt kialakuló hullámzás nehezítette a dolgát Közép-Európa legnagyobb taván. Volt ugyebár 2,6 kilométeres táv is, és akadtak olyanok, akik SUP-deszkával vágtak neki a balatoni kalandnak.

Az esemény célba érkezőit mindhárom versenyszámban egyedi éremmel és a szponzoroknak köszönhetően gazdag célcsomaggal várták a szervezők.

Vörös Lajos ökológus, a Tihanyban működő Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa azonban súlyos veszélye hívta fel a figyelmet. Balaton nagy változáson esik át, és hihetetlen, de egyre sósabb lesz a vize. A só mennyisége fél évszázad alatt ötszörös mennyiségűre növekedett a magyar tengerben, ami egy ijesztő jel.

„A múlt század közepéig mondhattuk, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, de mára ez a helyzet megváltozott. A Balaton vize ma már nem édesvíz, hanem a hazai terminológia szerint is >>édes-sós átmeneti víz<<. A nemzetközileg elfogadott osztályozás szerint édesvízben az összes sótartalom felső határa 500 milligramm literenként, ilyen volt a Balaton vize a huszadik század közepéig, de napjainkban ez az érték megközelíti a 700 mg/litert, és egyelőre ez a növekvő tendencia töretlennek látszik”

- nyilatkozta az ökológus a veol.hu-nak.

A szakember szerint ebben szerepe van a télen végzett jégmentesítő útszórásoknak éppúgy, mint a parti beépítéseknek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás