promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas a baj, bezöldültek az óceánok
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Aggasztó dolgot figyelt meg az óceánokban a NASA.

A NASA-nak létezik egy Aqua nevű műholdja, aminek az a dolga, hogy figyelje az óceánok színét. A kutatók most elemezték az elmúlt két évtized adatait, és arra az aggasztó eredményre jutottak, hogy 2002 és 2022 között igen súlyos, 56 százalékos színeltolódás következett be az óceánokban - elsősorban a trópusok és a szubtrópusok környékén.

A NASA kutatási eredményét a Smithsonian Magazine közölte: itt leírták, hogy az Egyenlítő körüli óceánok zöldebb árnyalatúvá váltak, és ez az elszíneződés nem magyarázható csupán a természetes, évenkénti ingadozással.

Egy óceán színe ugyanis attól függ, hogy mennyi szerves anyag található a felső rétegeiben. A kékebb szín azt jelenti, hogy kevesebb organizmus van benne, a zöldebb vizeknél pedig azt, hogy több a fitoplankton, más néven a fotoszintetizáló tengeri alga, ami a tengeri tápláléklánc alapját képezi, élelemként szolgálva a zooplankton elemeinek és a halaknak.

A fitoplanktonok pedig igen fontosak az éghajlatváltozás szempontjából, hiszen az emberi szén-dioxid-kibocsátás nagyjából harmadát elnyelik. A színváltozás pedig azt jelenti, hogy megváltozott a planktonok összetétele és eloszlása, miután a víz felmelegedése miatt kevésbé tudnak keveredni a különböző vízrétegek, és alulról kevésbé tudnak felfelé áramlani a tápanyagok. Hozzá kell tenni, hogy nem feltétlenül azokon a helyeken zöldülnek a vízrétegek, ahol a felszín is melegszik.

Az óceánok zöldes elváltozása most még csak a műholdas adatokból látszik, szabad szemmel nem látható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás