promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA nyomokat talált a Marson, itt az elképesztő bizonyíték, amely alaposan megmozgatta a szakértőket
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szenzációs felfedezés a Marsról.

A Mars ma az emberi gondolkodás középpontjában van, hiszen a NASA elképesztően sok új fejleményt oszt meg az emberekkel, nagyon jól kommunikálnak összehangolva a különböző közösséi média csatornákon is. Így pedig nakünk már csak az maradt hátra, hogy élvezzük ki, mígérkezik majd a bejelentés, hogy élet nyomaira bukkant a Perseverance vagy a Curiosity marsjáró a vörös bolygón. Ám az elmúlt években számtalan elképesztő fejlemény érkezett, amelye alapján a szakértők elkezdték azt is rekonstruálni,

hogy mi történhetett a Marssal az elmúlt évezredekben, és hogy nézhetett ki korábban a bolygó.

Most az egyik leghíresebb tudományos és ismeretterjesztő lap, a Space.com közölt egy hosszabb cikket arról, hogy a Jezero-kráterbe valamikor, még az ősi időben egy gyorsfolyású folyó folyhatott. Sok folyó és hosszan folyhatott a bolygó felszínén, amelyek elegendőek lehettek tehát ahhoz, hogy kedvező és lakható környezetet teremtsenek az életnek. Az MTI szakemberei által kifejlesztett új technológia műholdfelvételek alapján vizsgálja azt, hogy az egyes, egykor létező folyóknak mekkora lehetett a folyási sebességük. 

Amúg yérdekesség, de a Naprendszerben a Földön kívül csupán két másik világról ismert, hogy folyók szelték, a Szaturnusz Titán nevű holdja, illetve a Mars az. A Titánon amúgy ma is aktívak ezek a folyók. Az MIT tudósai ezzel az újt echnológiával tehát azt is meg tudták mondani, hogy a Marson egyes helyeken akár 100 ezer évig is folyhattak ezek a folyók, és ez már elegendő idő ahhoz, hogy lehetővé tegye az élet kialakulását. Ez pedig óriási hír. Az MIT módszere tehát utómunkákkal olyan lehet, mintha egy digitális időhépet adna az embersóiség kezébe, amellyel modellezni lehet az ősi Mars folyóit is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás