promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rajta van ez a két alkalmazás a mobilodon? Felmérhetetlen lehet a kár
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jobb lesz, ha mindenki gyorsan átböngészi a telefonját.

Az okostelefonok biztonságának kérdése továbbra is kihívást jelent a felhasználók és a fejlesztők számára. Az újabb incidens szerint két alkalmazás, amelyek a Google Play áruházban voltak elérhetőek, adatokat szivárogtattak kínai szerverekre, veszélyeztetve a felhasználók adatait.

A Pradeo mobilbiztonsági cég sikerrel leplezte le a két alkalmazást, amelyek fájlkezelő funkciókkal rendelkeztek, de titokban más, kártékony műveleteket is végrehajtottak. Az egyik gyanús app a File Recovery and Data Recovery (com.spot.music.filedate) nevet viselte, míg a másik a File Manager (com.file.box.master.gkd) volt. Az aggasztó az, hogy amikor a kutatók felfedezték a problémát, az első alkalmazást már több mint egymilliószor, míg a másikat több mint félmilliószor töltötték le. Ezáltal legalább 1,5 millió készüléket fertőztek meg az elkövetők - írja a biztonsagportal.hu.

Mindkét app látszólag teljesítette a leírásban ígért funkciókat, de

a háttérben adatokat gyűjtöttek, majd ezeket feltöltötték Kínában működő szerverekre.

Az adatok közé tartoztak a telefonkönyvi bejegyzések, a kapcsolati adatok, kép-, videó- és hangfájlok, helykoordináták, országkódok, mobilszolgáltatói információk, operációs rendszer verziója és a mobilkészülék alapparaméterei (gyártó, típus stb.).

A Google azonnali intézkedéseket tett és eltávolította a két alkalmazást a Play áruházból. Az eset rávilágít a felhasználók fokozott óvatosságának fontosságára, és a fejlesztők felelősségére a biztonságos és megbízható alkalmazások fejlesztése során. A felhasználóknak mindig érdemes ellenőrizniük az alkalmazások hitelességét, olvasni a felhasználói véleményeket és frissíteni az operációs rendszert a legújabb biztonsági javításokért.

Egy ilyen komoly hír után, hadd idézzünk a jókedv visszacsalogatása céljából egy klasszikust:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás