promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos veszéllyel jár, ha naponta egyszer nem tesszük meg a mobilunkkal, amit a szakértők kérnek
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt az egyszerű trükköt kell alkalmaznod, hogy megnehezítsd a hackerek dolgát.

A mai világban egyre nehezebb mobil nélkül eltölteni az időt. Nem csak az eszközhöz – mint kommunikációs készülékhez vagyunk hozzátapadva – hanem az állandó online jelenléthez is. A The Guardian cikke szerint, most Ausztrália miniszterelnöke furcsa ötlettel állt elő: azt javasolta az embereknek, hogy

naponta legalább egyszer kapcsolják ki, majd kapcsolják be újra az okostelefonjukat.

Sokan szkeptikusak voltak az öltettel kapcsolatban, de meglepő módon a technológiai szakemberek is egyetértettek vele. A miniszterelnök szerint a lakosságnak proaktívnak kell lennie annak érdekében, hogy növelje a kiberbiztonságot. Ők pedig éppen erre próbálják felhívni a figyelmet.

„Mindannyian felelősséggel tartozunk ezért, és ehhez csak olyan egyszerű dolgokat kell megtennünk, mint, hogy 24 óránként kikapcsoljuk a mobilunkat. Elég csak öt percre, amíg fogat mosunk, vagy épp fürdünk” – közölte a miniszterelnök.

Korábban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szintén azt javasolta, hogy időnként – legalább hetente egyszer – kapcsolják ki az emberek a mobiljukat. Így csökkenhet az esély arra, hogy a készüléket folyamatosan nyomon tudják követni.

A Sydney-i Műszaki Egyetem kiberbiztonsági kutatója szerint pedig, a telefon rendszeres újraindítása minimálisra csökkentheti a feltörés kockázatát, mert bezár minden olyan háttérben futó alkalmazást és folyamatot, ami kémkedik és adatokat gyűjt utánunk - idézi a hvg.hu.

Mire kell odafigyelnünk mobilhasználat közben?

Először is, rendszeresen frissítsük az operációs rendszert és a telepített alkalmazásokat. Az új frissítések általában tartalmazzák a biztonsági hibák és sebezhetőségek javításait. Az elavult rendszerek és alkalmazások könnyű célpontok a hackerek számára, akik kihasználhatják ezeket a sebezhetőségeket adatainkhoz való hozzáférésre.

Másodszor, gondoskodjunk erős jelszavakról. Soha ne használjuk ugyanazt a jelszót több helyen, és kerüljük a könnyen kitalálható jelszavakat is. Fontos, hogy hosszú és összetett jelszavakat válasszunk, amelyek tartalmaznak nagy- és kisbetűket, számokat és speciális karaktereket. Az arcfelismerés vagy ujjlenyomat-alapú azonosítás is hasznos lehet, ha elérhető a készülékünkön.

Harmadszor, legyünk óvatosak az alkalmazások letöltésekor és telepítésekor. Csak hivatalos forrásokból (például az alkalmazásboltokból) szerezzük be az alkalmazásokat, és olvassuk el a felhasználói véleményeket és értékeléseket is. A biztonságos és megbízható alkalmazások telepítése csökkenti a rosszindulatú szoftverek és kártékony programok letöltésének kockázatát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás