promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem lesz szükség többé gyökérkezelésre, ha beválik a tudósok legújabb kísérlete
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még várnunk kell egy kicsit, de a kutatók reményei szerint, hamarosan elérkezhet az idő, mikor kihullott fogaink újranöveszthetőek lesznek.

Nincs olyan ember, akinek ne lett volna rémálma kihullott fogakról. A kor előrehaladtával egyre több probléma jelentkezhet a fogainkkal, a szuvasodástól elkezdve egészen a gyulladásokig. Ha minden kötél szakad, ki kell húzni a fogat. Sőt, előfordulhat, hogy magától esik ki. A Kiotói egyetem egy kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy fogaink újra tudjanak nőni, ha egyszer elveszítettük őket. Először 2021-ben számoltak be ígéretes felfedezésükről – írja a házipatika.hu. Létezik ugyanis egy fehérje, ami megakadályozza a fognövekedést. Ezt felfedezték az egerek testében és némi genetikai módosítással szaporítani kezdték őket. Kikapcsolták ezt a gént és a rágcsálók fogai újra nőni kezdtek. A kutatók eredeményeik alapján létrehoztak egy gyógyszeres terápiát, ami meggátolja ennek a fehérjének a működését. Ez a kezelés már nem csak az egereknél, de a menyéteknél is hatékonynak tűnik. Az ő fogazatuk már sokkal jobban hasonlít az emberéhez, ami azt jelenti, hogy hamarosan kezdődhetnek a humán kísérletek.

Mikortól növeszthetjük vissza a fogainkat?

Az emberekkel való kísérletet még csak jövő nyáron fogják elkezdeni, úgyhogy még várni kell egy keveset, mire ilyen szuper sci-fi eszközökkel emelhetjük a szájhigiéniánk minőségét. Mindenesetre a fogorvosok máris izgatottak, hiszen ez nagyban megkönnyítené a munkájukat, noha eddig az implantátum-fajtákból is egyre többféle készült.

 „A fogak újranövesztésének ötlete minden fogász álma. Végzős hallgató korom óta dolgozom ezen. Mindig magabiztos voltam, hogy képes leszek valóra váltani”

árulta el Takahasi Kacu, az oszakai Kitano Kórház orvosi kutatóközpontja fogászati és szájsebészeti intézetének vezetője.

A japán kutatócsapat arra törekszik, hogy a fognövesztő terápia legkorábban már a 2030-as évtized elején elérhető legyen a fogorvosi praxisokban.

A fogápolás aranyszabályai

Mossuk meg fogainkat legalább kétszer naponta, reggel és este. Használjunk fluoridos fogkrémet, és ügyeljünk arra, hogy minden fogat alaposan megtisztítsunk.

Válasszunk puha sörtéjű, kerek fejű fogkefét, amely kényelmesen illeszkedik a szánkhoz. Cseréljük ki a fogkefét legalább háromhavonta, vagy amikor már elhasználódik.

A fogmosás mellett rendszeresen használjunk fogselymet vagy más interdentális tisztító eszközt a fogak közti területek tisztítására. Ez segít eltávolítani a fogközökben ragadt ételmaradványokat és megelőzni a fogszuvasodást és a fogínybetegségeket.

Látogassunk el rendszeresen fogorvoshoz ellenőrzésre és fogkőeltávolításra. A fogorvos segít az esetleges problémák időben történő azonosításában és kezelésében.

Fogyasszunk egészséges ételeket, például friss zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húst és tejtermékeket. Az egészséges táplálkozás hozzájárul az egész test és a fogak egészségéhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás