promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés a Hold felszíne alatt, a tudósok köpni-nyelni nem tudtak, mikor meglátták
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez mindent megváltoztathat azzal kapcsolatban, amit a Holdról gondolt az emberiség.

A Hold mindig is kiemelt figyelmet kapott az emberektől, hiszen folyton velünk van, körülöttünk kering, meghatározó alakja az éjszakáinknak. 1969-ben sikerült meghódítanunk, a tudósok pedig azóta is vizsgálgatják, hátha kiderül valami, ami egészen új megvilágításba helyezheti – nos, úgy tűnik, hogy eljött a várva várt pillanat, ugyanis olyan felfedezést tettek az égitesten, ami valóban egészen elképesztő.

A legtöbben már elkönyvelték, hogy a Hold teljesen hideg és élettelen, pedig az eddigi tanulmányok során kiderült, hogy régen szinte hemzsegtek rajta az aktív vulkánok, szóval egyáltalán nem olyan volt, mint most. Az utolsó kitörés elvileg 3,5 milliárd évvel ezelőtt történt az égitesten, és a szakértők úgy gondolták, hogy ennyi volt – de most olyasmire leltek, ami rendesen meglepte őket.

Találtak a Hold felszíne alatt egy rejtélyes hőforrást egy kráterben – végül szerencsére sikerült kideríteni, hogy pontosan miről is van szó, a válasz pedig nagyon izgalmas.

Azt már tudták, hogy a Hold túloldalán található kráter régebben egy vulkán volt, viszont most egy új módszerrel sikerült olyan adatokat nyerni, amiknek köszönhetően egészen elképesztő felfedezést tettek: ez a hőforrás nem egy tűzhányó, hanem egy hatalmas, nagyjából 50 km széles gránittömb, amit annak idején a felszínre el nem jutó láva alakított – és érdekes módon még mindig hőt bocsájt ki.

Ez természetesen egy rendkívül lenyűgöző jelenség, ami megváltoztathatja a Holdról kialakított képünket, hiszen könnyen lehet, hogy több helyen is vannak rajta hasonló pontok, amiket mindenképp érdemes megvizsgálni, hátha újabb titkokat árulnak el az égitestről – ami ezek alapján a közhiedelemmel ellentétben nem is annyira rideg.

Itt lehet megnézni egy videót erről, található benne egy hőtérkép is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás