promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csernobilnál is durvább nukleáris katasztrófát okozott két tolvaj, még most is félve beszélnek a megrázó esetről az emberek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még csak nem is sejtették, hogy hány ember halálát fogják okozni az ostobaságukkal.

1986-ban a csernobili atomerőmű-baleset szinte pillanatok alatt az emberiség egyik legszomorúbb eseménye lett, ami rendkívül súlyos következményekkel járt. Az egyik reaktor felrobbanása után hatalmas mennyiségű sugárzás szabadult a levegőbe, rengetegen megbetegedtek a környéken, illetve sok-sok kilométerrel arrébb is – az érintett területeken még most is lehet mérni a sugárzást, és ez minden bizonnyal még sokáig így lesz.

Sajnos nem csupán Csernobil volt az, ahol nukleáris katasztrófa történt, viszont van egy egészen felháborító eset, amiről csak nagyon kevesen tudnak. Brazíliában történt, az emberek pedig nem szívesen beszélnek róla, ugyanis olyan megrázó, hogy a legtöbben inkább csak elfelejtenék, ugyanis több ártatlan ember halálát okozta két tudatlan tolvaj, akik miatt sokan sugárfertőzést kaptak.

A Goiania-eset 1987-ben történt. A város egyik kórháza elköltözött, és ott hagyott egy sugárkezelő eszközt az épületben. Két tolvaj úgy gondolta, hogy ellopja az orvosi műszert, talicskával hordták el a darabjait, majd aprópénzért eladogatták őket – de találtak benne valami érdekeset, és ezzel rengeteg ember sorsát megpecsételték.

A műszerben kéken fénylő port fedeztek fel, ami annyira tetszett nekik, hogy meg is tartottak belőle egy kicsit, sőt, még másoknak is adtak, illetve a gyerekeiknek is megmutatták, hogy milyen jól néz ki – de azt nem tudták, hogy ez az anyag nem más, mint a rendkívül radioaktív cézium-klorid, amit sugárkezelésnél használtak.

A két tolvaj aznap rosszul lett, és ez szinte mindenkire érvényes volt, aki csak kapcsolatba került az anyaggal. Egy buszsofőr rengeteg embert megbetegített, több százan kaptak sugárfertőzést, sokan meghaltak, köztük egy mindössze 6 éves kislány is, akit kénytelenek voltak ólomkoporsóba temetni a sugárzás miatt – egyesek szerint ez még Csernobilnál is tragikusabb, durvább eset volt a tudatlanság és a véletlenszerűség miatt.

Itt lehet megnézni egy videót az esetről – de csak saját felelősségre, ugyanis lehetnek benne egyesek számára felkavaró képsorok:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás