promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták Hunyadi János híres fegyverét, de rögtön el is lopták
Borítókép:  Hunyadi János egyik szobra, kezében a híres buzogánnyal. Fotó: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hunyadi János legendás buzogánya ahogy megkerült, úgy el is tűnt.

Erdély egyik híres része a Hunyad megyében található Vaskapu-hágó, ami a törökverő Hunyadi János 1442-es zajkányi csatájának helyszíne volt. Ez a hágó már ősidők óta a népek országútja volt, amit a rómaiak Tapae-nek neveztek.

Kr. u. 89-ben Domitianus, Kr. u. 101-ben pedig Traianus császár uralkodása alatt csatároztak itt a Római Birodalom csapatai - mindkettőt Decebál dák fejedelem ellen. Mikor a törökök innen keresztül özönlötték el Dél-Erdélyt 1420-ban, nem volt senki, aki megálljt tudott volna parancsolni nekik. Támadásukat 1438-ban megismételték, de 1442-ben, Zajkánynál szembe találták magukat Hunyadival, aki 15 ezer emberével állta útját a hatalmas, 81 ezer főt számláló oszmán hadseregnek. Bár óriási volt a túlerő, Hunyadi mégis szét tudta verni az ellenséget.

1896. szeptember 6-án a csata 454. évfordulóján egy négyméteres öntöttvas emlékművet állítottak fel, ami egy harci buzogányt formázott. A Vámoszajkány nevű magaslaton emelt emlékművön Hunyadi János címere és az alábbi felirat állt:

„Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét. A dicső fegyvertény örök emlékéül állíttatá ez oszlopot Hunyadvármegye közönsége a honfoglalás ezredik évében.”



(Fotó: Erdély.ma)

Persze nem ez volt az egyetlen emlékmű, amit Hunyad vármegyében állítottak, még öt hasonló készült a Déli-Kárpátok hágóiban, ám ezeket mind elpusztították az első világháborút követő román megszállás után. A zajkányi emlékművet 1992. június 22-én, vagyis éppen 31 éve döntötték le ismeretlen tettesek, a buzogányát pedig eltüntették. Egy évvel később azonban megtalálták az osztrói tóban, és a várhelyi múzeumba vitték.

De nem maradt itt sem sokáig biztonságban: 1994 novemberében ellopták, és azóta sem tudni, hogy hol lehet. De nem csak Hunyadi híres buzogánya, hanem a ledöntött emlékmű helyszínen maradt darabjainak is nyoma veszett, de soha nem indult nyomozás az ügyben, soha nem derült ki, hogy ki(k), és miért semmisítették meg a szobrot, de azóta is mindenkit az érdekel arrafelé, hogy

hová tűnt Hunyadi János vasbuzogánya?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás