promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örülhetnek a mobiltelefonosok - fontos változás jön a vásárlás megkönnyítésére
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legújabb hírek szerint a hazai mobiltelefon és tablet vásárlók is fontos változásokat üvözölhetnek a piacon.

Mind ismerjük a bosszantó tézist, miszerint még a legjobb és legújabb telefonok és még a tabletek is legfeljebb két éven keresztül képesek azt a felhasználói élményt nyújtani, ami már nem kezd a mindennapokban is erősen foghíjassá válni. A legtöbb ilyen technikai eszköz szinte hónapról hónapra egyre rosszabb kondícióban van, rengeteget lassul az eszközökön az eredetileg telepített (aztán vagy frissített vagy nem) operációs rendszer. Arról nem is beszélve, hogy az akkumulátor minden egyes feltöltéssel csak egyre kevesebbet bír. Magyarán az eszközeink élettartama folyamatosan csak rövidül, ám még a legtudatosabb vásárlók is csak az adott termék pontos adatainak elemzésével tudják megsaccolni, hogy meddig tudják majd azt használni. 

Ugyan a gyártók szeretnek roppant hangzatos specifikációkat közölni a telefonjaikról és tabletjeikről, ám valójában nagyon kell érteni a technikai ezen szegmenséhez, ha igazán jól akarunk választani. És persze nem árt egy mély pénztárca sem ebben az esetben. A laikusok pedig általában mennek az egyedi megérzéseik, vagy az eladó tanácsai után, hogy aztán egy-két év elteltével már vehessék is a következő mobilt. 

Azonban a telefonvásárlók kilátástalannak tűnő helyzetének hamarosan vége lehet. az Európai Bizottság előtt van már egy olyan kidogozott tervezet, mely egyszerre kedvezne a vásárlóknak, illetve a környezetvédelemnek is. Állítólag, ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor az Európai Unió tagállamaiban a jövőben kötelező lesz feltüntetni a telefonok és tabletek csomagolásán az alábbiakat: milyen a készülék energia-hatékonysága (mint a többi, háztartási gép esetében most is), hogyan lehet megjavítani, megjavíttatni, illetve, hogy mekkora az akkumulátor élettartama. 

A szakértők szerint, ha a Bizottság sikerrel fogadja el ezt a tervezetet, az akár gyökeres változást is jelenthet mind a gyártói és kereskedelmi, illetve a vásárlói szokásokban is. Nem titkolt célja az illetékeseknek az sem, hogy az évi sok ezer tonnányi elektronikai hulladék mennyiségét is visszaszorítsák. Reményeik szerint a tudatos vásárlás lehetősége elriasztja majd az embereket attól, hogy olcsó és hamar kukába kerülő telefont és/vagy tabletet vásároljanak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás