promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási baj van: azonnal töröld ezt az alkalmazást a mobiltelefonodról, mert veszélyes lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az alkalmazás sokáig nem csinált semmit, majd hirtelen minden megváltozott.

Az elmúlt években sorra jelennek meg a rosszindulatú applikációk, amelyek még a cégek szigorú ellenőrzési folyamatain is átcsúsznak olykor. Most egy újabb figyelmeztetés érkezett, amely egy olyan applikációra hívja fel a figyelmet, amely egy időt után átalakult, és eredeti funkcióját vesztve lehallgatta a felhasználókat. Sok idő telik el, mire aktivizálja magát a kényes funkció, de utána hangfelvételeket készít, illetve adatokat is lop a készülékről. A fontos hírről az Ars Technika nyomán a HVG számolt be.

Az applikáció nyomán pedig a telefonhasználók egyik rémálma vállhatott valóra, az, hogy tudtukon kívül lehallgatják őket, felvételeket készítenek arról, hogy mit is mondanak. Az applikáció, ami az iRecorder Screen Recorder névre hallgat megtévesztő volt, hiszen azt ígérte, hogy segítségével képernyőfotókat lehet majd készíteni. A Play Áruházba így került fel még 2021 augusztusában, majd egy frissítés új funkciót hozott elő,

amely az androidosok számára komoly veszély lett.

Az alkalmazás pedig negyedóránként készített 1 perc hangfelvételt, ezt pedig titkosítva elküldte az applikációt fejlesztő cég szerverére, ráadásul fájlokat is tudott mozgatni. Az alkalmazás amúgy egy nyílt forráskódú trójai vírust kapott, és ezáltal épült be jobban a telefonunkba. Amire pedig mindezt észrevették, az alkalmazást már több mint 50 ezren le is töltötték menet közben. Az applikáció azért is nagyon veszélyes, mivel az adatok gyűjtése jóval az után kezdődött, hogy bizony egy rakat jogosultságot adtunk neki, többek között hozzáférést a mikrofonunkhoz.

Ami megoldás lehet az ilyen szituációkra, hogy jobban meg kell nézni a Play Áruházban, hogy ki a fejlesztő cég, és megbízhatóságáról megbizonyosodni.

És hogy még mi lehet hatásos?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás