promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kitálalt az egyiptológus: brutális titkot rejt a leghíresebb fáraó sírkamrája, ez mindent megváltoztathat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy meglepő felfedezés olyan teóriát eredményezett, ami mindenkit sokkolt.

Rengeteg kalandfilmben láthattuk már, hogy milyen izgalmas egy múmia felfedezése, és hogy mennyi titokzatos dolgot rejt Egyiptom. Amikor 1922-ben meglelték Tutanhamon sírját, akkor is rögtön megszületett a fáraó átkának legendája, ami azóta is borzongással tölti el az embereket – és úgy tűnik, hogy a több ezer éve élt uralkodóval kapcsolatban nem csupán ez az egyetlen rejtély.

A régészek már több, mint 100 éve próbálnak rájönni arra, hogy vajon mi okozta a mindössze körülbelül 19 évet élt Tutanhamon halálát. Egyes teóriák szerint betegségben halt meg, de vannak olyan egyiptológusok is, akik azt állítják, hogy valószínűleg megölték őt. A sírkamrájában található tárgyak, illetve a maradványok több elméletre és következtetésre is okot adtak az évtizedek alatt, de most könnyen lehet, hogy végre megtalálták a választ.

Tutanhamon korai halálát állítólag az ittas vezetés, illetve egy amiatt keletkezett sérülés okozhatta.

Egy Sofia Aziz nevű egyiptológus szerint felfedezték, hogy rengeteg bor volt Tutanhamon mellé temetve, ez pedig egyértelműen arra utal, hogy a fiatal uralkodó nagyon szeretett inni. A testén található sérülések alapján úgy tűnik, hogy részegen vezetett, majd túl gyorsan hajtott a harci szekerével, és egy elég komoly balesetet szenvedett, aminek csonttörés lett a következménye – és mivel nem tudott meggyógyulni, megbetegedett és végül meghalt.

Ez persze csupán egy új, sokakat megdöbbentő elmélet, amit vagy elfogad az ember, vagy nem. Az biztos, hogy több ezer év távlatából elég nehéz megmondani biztosan, hogyan is halt meg Tutanhamon, így valószínűleg még sokáig fognak találgatni a régészek, a legendás fáraó pedig folyton meglepetést fog okozni mindenkinek, akit kicsit is érdekel a téma.

Itt lehet megnézni egy érdekes, informatív videót magyarul Tutanhamonról:

Akit esetleg érdekel egy kicsit intimebb titok is Tutanhamonról, annak az alábbi cikkünket ajánljuk:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás