promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egész világra hatással lehet a hétvégére érkező 40 fokos hőhullám
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A dinoszauruszok óta nem volt ilyen forró Szibéria, most pedig gyilkos vírusok és baktériumok szabadulhatnak el.

Immár több napja gyilkos forróság pusztít a távoli Szibériában. Oroszország állandóan fagyos területe tehát már nem is olyannyira hideg. A legújabb hírek ugyanis arról szólnak, hogy hatalmas melegrekordok dőlnek meg sorra az összes körzetben, és már most a valaha volt legforróbb szibériai nyárról beszélhetünk. Az elmúlt hétvégén is már igencsak közel voltak az oroszok és az őslakosok a negyvenfokos szenvedéshez, ezekben a napokban ismét újult erővel meg fogja haladni ezt a rémálomhatárt is a hőmérséklet, így döntve abszolút rekordot. Enyhülés pedig nem várható, lévén jóval délebbre, egész Közép-Ázsiában is gyilko a forróság: Kínában ezen a héten regisztráltak már 45 Celsius fokot is, de az üzbégek és a kazahok is negyven felett járnak 43 illetve 41 fokkal. 

Múlt szombanton Jalturovoszkban a moden emberi történelem legnagyobb melegét írták fel: 37,9 Celsius fok. Ez szibériai rekord volt már akkor is, ez a csúcs pedig az elmúlt napokban végig megdőlt. Szerdára az új hivatalos maximum 39,6 lett.

A CNN-nek klimatológusok és a Meteorológiai Világszervezet szakértői nyilatkoztak, és elmondták, hogy egyértelműen rajzolódik ki a korábbi megállapítás igazolása: Szibéria az egész Föld legsúlyosabban érintett terülte a globális felmelegedést illetően. Ezen a nyáron olyan súlyos olvadás mehet végbe a mélytalajban, amelyre még nem volt példa az emberiség jegyzett történelmében. A kiengedett talaj olyan mélységig fog eljutni a becslések szerint, hogy az a következő télen lehet, hogy nem is tud majd újrafagyni. Ezáltal olyan körforgások, illetve biológiai és kémiai folyamatok indulhatnak be, amelyeket még sosem tapasztaltunk. 

Már korábban is lehetett hallani a talajrétegek kiolvadása miatti gázkitörésekről, illetve metánfelszabadulásokról, melyek roppant aggasztó jelei az egész bolygót érintő felmelegedésnek. Azonban a tudósok sokkal inkább aggódnak az miatt, hogy igenis könnyen elszabadulhatnak olyan vírusok a kiengedő permafrosztból, amelyekkel az emberiség még sosem, vagy még évezredekkel ezelőtt találkozhatott. A ma emberének szervezete pedig nincs felkészülve az ilyen kockázattal járó fertőzésekre. Korábban már emeltek ki ősi földrétegekből 30-50 ezer éve a talajban rejtőző vírusokat. Állítólag egyelőre csak a szerencse, és a viszonylagos gyér szibériai népsűrűség volt az oka annak, hogy nem robbant ki még pandémia Oroszországban, amely akár az egész világra átragadhatott volna. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás