promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Balaton rettenetesen ősi élőlény maradványait mostra partra, félelmetets történetek sora kapcsolódik ezekhez a tárgyakhoz
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tihany környékén lehetett ezekkel találkozni elsősorban.

A balatoni legendák sora nagyon széles, ezek közül csak nagyon kevés forog közszájon, és ha találunk valami jü kapcsolódást ezekkel a mindennapjainkhoz, akkor azonban már azonnal érdekelni kezdenek ezek minket. A Balatonon, a nyaralás egyik legfontosabb helyén Magyarországon partján olykor elképesztő fura dolgokba lehet belefutni, amelyek ottlétére persze van tudományos magyarázat, amely elképesztő módon beindíthatja a fantáziánkat. Azon a helyen, ahol a Balaton ma elterül, egykor egy óriási nagy tenger hullámzott, és igazából a Balaton ennek a maradványa. A Balaton medrének kialakulása amúgy mintegy 15 ezer évvel ezelőtt kezdett kiformálódni.

Ehhez kapcsolódik például a balatoni magaspartok története is, hiszen ezek nagyon régi természeti képződmények, idős üledékek, az egykor a környéket kitöltő tenger emlékei a mindennapokban. A Pannon-tó kiterjedése amúgy 9 millió évvel ezelőtt volt a legnagyobb, utána kezdett szűkülni a medre folyamatosan. Ekkor rakódtak le ezek az üledékek is. Ám az északi parton egyéb érdekességeket is találhatunk a Pannón-tó ezen időszakából, amikor szinte az egész Kárpát-medencét beterítette.

A Tihanyi-félsziget délkeleti oldalán található fehérparti feltárást is felkereshetjük, ha érdekességekre vágyunk ebből az időszakból, ugyanis itt a Pannon-tavat ostromló viharok által összegyűjtött kagylóhéjakat figyelhetünk meg.

Ezt hívjuk a balatoni kecskekörömnek is, ezek ma is gyűjthetők a területen. A Pannon-tóban élt jellegzetes kagylók, a Congeria ungulacaprae-k lekoptatott búbjai. De a legenda szerint, és innen jön a kecskeköröm elnevezés is, ezek bizony egy félelmetesebb történet szerint egy kislány Balatonba veszett, aranygyapjas kecskéinek körmei, amelyek folyamatosan sodródnak partra. A sztori pedig ott kezdődik, hogy a lány viszonzatlanul hagyta egy királyfi szívét, az apai átok miatt pedig a Balaton kicsapott, és elnyelte a nyájat.

Érdekesség, hogy a két világháború között a turistáknak ezeket a maradványokat az itteni gyerekek még pénzért kínálták.

(Forrás: National Geographic, Tóretro Blog, We Love Balaton)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás