promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A félelmetes erdei csuda volt az igazi magyar jeti
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egykor még a nagyfejedelem, Zrínyi Miklós is rettegett a szőrös majomembertől.

Arról ugyan nincs információnk, hogy a mai Magyarország területén észlelték-e, de a legendák szerint Erdélyt, és a havasokat őrizte egykoron a tulajdonképpen hazánk jetijeként is aposztrofálható erdei csuda. Állítólag ez az emberszerű élőlény védte az erdőt és a vadakat a betolakodóktól, a természetet kizsákmányolóktól.

A leírások szerint a csuda erőteljes testfelépítésű, teljesen hosszú, meleg szőrrel borított fenevad lehetett egykoron.

A mátranováki fanyűvő eredete és legendája egyenesen piskótának tűnik a csuda híre mellett. A „mátrai jetiről” mindezidáig egyetlen hiteles beszámoló készült, amely egy furcsa, homály fénykép volt. Azóta az a hír járja, hogy igazából csak ámítás volt a történet még az előző évtized elején, lényegében a média és a közönség megtréfálására. Mindazonáltal korábban már mi is cikkeztünk a félelmetes hírű fanyűvőről. 

Kriptozoologiai értelemben sokkal jelentősebb lehet az erdei csuda vélt vagy valós létezése, amelyről a korábbi évszázadokban már több, hivatalosan feljegyzett dokumentáció is született. Azonban szinte biztosra vehetjük, hogy, ha egykor valóban élt is egy ilyen különleges lény a havasokban, mára már hírmondója sem maradt. Beszűkült élettere, és az emberi sokaság által mostanra már valóban nem övezhetné ekkora misztérium a létezését. Állítólag a székelyek a mai napig használják az "erdei csuda" kifejezést olyan elvadult emberekre, akik kinn élnek az erdőkben, rendszerint magányosan a külvilágtól elzárkózva.

A hagyomány szerint a favágók még a mai napig rettegik a nevét és létét, és némi tüzelőt hagynak neki a kivágások után, hogy hazajutásukban ne akadályozza őket. 

A kérdések persze nem felejtődnek el az erdei csuda legendájával kapcsolatban. Vajon a jetihez vagy a nagylábhoz hasonlóan ő is egy előember, vagy valamiféle majomember leszármazott (lehetett)? Jó eséllyel sosem fogunk megnyugtató és biztos választ találni, ám elmondhatjuk, hogy a magyarságnak is megvan a saját jeti-kultusza az elmúlt évszázadokból. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás