promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Iszonyatos döbbenet várta az egyiptomi piramis mélyén a szakértőket, óriási keringő után jött a meglepeő felfedezés

Iszonyatos döbbenet várta az egyiptomi piramis mélyén a szakértőket, óriási keringő után jött a meglepeő felfedezés

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Ez a legelső egyiptomi piramis, amelyet 15 év restaurálás után adtak vissza a nagyközönségnek.

Ha azt mondjuk, hogy egyiptomi piramisok, valószínűleg mindenkinek azonnal a három nagy piramis jut eszébe Kairó mellől. Név szerint a Kheopsz, a Kefrén és a Mükerinosz, és bizony innen tovább már nem is nézünk nagyon, pedig Egyiptomban számos piramis van még, meglepő történetekkel, és van olyan is, amelyet bizony nemrég restauráltak, így aki ide eltéved, szánzációs látványban lehet része.

Kevesen tudják, hogy Dzsószer fáraó lépcsős piramisa az egyik legrégebbi építmény a Földön, 4700 éves, és a lépcsős piramis a korához képest nagyo jó állapotban van Szakkarában.Ez a memphiszi nekropolisz része, és rajta van az UNDESCO világörökségi listáján is. Dzsószer fáraónak épült, tervezője pedig azaz Imhotep volt, akit később majdhogynem Istenként tiszteltek a zsenialitásáért. Őt úgy is hívják, mint a világ első mérnöke. És igen, ő az is, akivel Brendan Fraser nagyon összevész A múmia-filmek fikciós vizein. Amúgy nagyon magasrangú személy lehetett, de pontos státuszát nem tudjuk, nem ismerjük őt.

Imhotep hatalmas masztabákból tervezte meg a lépcsős piramist, amely be is indította a piramisépítések trendjét Egyptomban. A sírkamra 20 méter méylen helyezkedik el a föld alatt, és egy óriási lépcsőn keresztül juthatunk el oda. A látvány magával ragadó. De amikor a piramist eredetileg felfedezték, a szakértőknak óriási megdöbbenés jutott osztályrészül, hiszen a piramist már az ókorban kirabolták, a régészek rengeteg töredékes tárgyat találtak, és ebből arra következtetnek, hogy Dzsószer fáraó piramisa már akkor rablók martalékává vált, amikor még nem is temették el benne az uralkodót. A felfedezett, hatalmas alabástromszakofág tehát üres volt.

Feltételezhető tehát, hogy a fáraó meggondolta magát, és egy másik sírhelyre temetkezhetett.

A lépcsős piramis ennek ellenére a világ legelső piramisa, amelyet pár évvel ezelőtt adtak át a nagyközönségnek a 15 éves restaurálás után. Elképesztő látvány minden porcikájában.