promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Víz alatti kamrákat fedeztek fel a piramisok alatt, ember még nem járhatott ezekben már több mint 100 éve
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szudáni piramisok elképesztő kincseket rejtenek a mai napig.

Arról kevesen tudnak, hogy igazából melyik országban van a világon a legtöbb piramis, a válasz nem Egyiptom, és még nem is Peru vagy éppen valamelyik dél-amerikai ország. Az a bizonyos ország Afrikában található, méghozzá Egyiptom szomszédjában. Szudánban ugyanis több mint 250 piramis található, és bár ezek nagyságukban nem vetekednek egyiptomi vagy éppen dél-amerikai rokonaikkal, mégis elképesztő látványt nyújtanak a sivatagban.

A piramisok paradicsoma tehát Szudán, amely végig nagyon szoros viszonyban volt a történelme során Egyiptommal. A Kerma vagy a Kusita Királyság akkora hatalommal rendelkezett, hogy még Egyiptomot is igája alá hajtotta, az uralkodói pedig a legnagyobb királyok piramisait tekintették példaképeknek. Ezek a piramisok 30 méter magasak csupán, viszont elképesztően sok van belőlük, uralják a tájat a sokaságukkal.

A Nílus vízszintjének melkedése után nagyon sok sír belső sírkamrái víz alá kerültek, így csak úgy tudnak lemerészkedni a szakértők, kutatók és tudósok, hogy bizony búvárruhát öltenek, hogy megnézhessék, mi rejlik a mélyben, a sírok mélyén. Rengeteg víz alé került kamrán vezet az út a temetkezési kamrákhoz, miközben felfedezetlen tárgyakat is találnak a kutatók, hiszen a víz elvette a kincsrablók kedvét a fosztogatástól. Az IFLScience ismertetése szerint olyan helyeken jártak a felfedezők, ahol már több mint 100 éve nem járhatott ember.

A Nílus vize amúgy az utóbbi években emelkedett meg az éghajlatváltozás és a mezőgazdasági termelés intenzívvé válása miatt, illetve gátépítés miatt.

A sírokban ezek a belső kamrák kis aranyszobrocskákat rejtegettek, még érintetlenül. A három kamra gyönyörű boltívekkel volt kibélelve, és a legvégén ott volt az uralkodó sírkamrája is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás