promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy kannibál szörnyeteg bukkant elő az óceán mélyéről, és még a tudósok is értetlenül állnak az eset előtt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez a kannibál halfaj az óceán mélyén érzi a legjobban magát, de most megjelent a partoknál is.

A lándzsahal az egyik legnagyobb, az óceán mélyén barangoló faj. Tényleg úgy néznek ki, mint egy igazi szörnyeteg: az óriási szemek alapból elég ijesztőek, de ott van még a szinte egész testükön végigfutó uszony, valamint a félelmetes agyarszerű fogak.

Ide kattintva rögtön közelebbről is meg tudtok nézni egy példányt. Pont olyan hal ez, amivel az ember nem igazán találkozna össze fürdőzés közben, mivel rögtön a szívbajt hozná rá. Igazából ahogy fent említettük, erre nem is nagyon lenne lehetőség, mert a lándzsahalak általában 200-1000 méteres mélységben élnek a trópusi és szubtrópusi vizekben.

A tudósok is értetlenül állnak az eset előtt, amikor több lándzsahalat is a partra mosott a víz az oregoni strandoknál. A New York Times idézte Elan Portnert, a San Diego-i Scripps Oceanográfiai Intézet tudósát, aki már egy évtizede tanulmányozza ezt a halfajtát, de ő sem tudott magyarázatot adni, hogy a mélytengeri lény miért kerül ki időnként a szárazföldre.

Az egyik Twitter-felhasználó is segítséget kért a múltkor, hogy vajon milyen bizarr külsejű halat moshatott partra a víz az Oregon állambeli Lincoln Cityben, és már többen is felismerték, hogy egy lándzsahalról van szó.

Mivel a lándzsahal az óceánfenék közelében kóborol, így roppant nehéz tanulmányozni. Az élőlényeknek nem csak a horrorisztikus külsejűk miatt ijesztőek, de vannak fura szokásaik is. Dr. Portner megemlítette, hogy sokszor kannibálok, vagyis megeszik a saját társaikat. A kutatók néha kisebb lándzsahalakat is találnak a partra mosott példányok gyomrában.

A partra kerülésre már adtak olyan magyarázatot is, hogy lehet a sekélyebb vizekben üldözik a zsákmányukat, és így túl közel kerültek a szárazföldhöz.

A tudósok néha olyan példányokat is találnak a lándzsahalak gyomrában, amikkel még sosem találkoztak, innen is látszik, hogy még rengeteg rejtély vár ránk az óceán mélyén. A szörnyetegnek látszó lény egyben nyeli le az áldozatát, és olyan a bendője, mint egy hűtőszekrény, így roppant jó állapotban kerülhetnek elő belőle a minták.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás