promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen fejlesztés jön a mobiltelefonoknál, mindenki ilyet akar majd, ha egyszer megvalósul
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

 Hihetetlen videó került napvilágra egy mobilos kísérletről.

Az érintőképernyős mobilok megjelenésével a hagyományos gombokkal rendelkező telefonok egyre kevésbé népszerűek lettek, mivel az érintőképernyős felületek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűen és intuitívan kezeljék az eszközöket.

Azonban az utóbbi években néhány gyártó úgy döntött, hogy visszatérnek a hagyományos gombokhoz, vagyis átalakítják az érintőképernyős mobilokat nyomógombos változatokká. Ez általában olyan modellekre vonatkozik, amelyek speciális funkciókkal rendelkeznek, például fizikai billentyűzetekkel, kameragombokkal vagy zenelejátszó gombokkal.

Ezek az átalakított érintőképernyős mobilok általában a hagyományos gombok előnyeit és az érintőképernyős felület rugalmasságát kombinálják. Ennek eredményeként a felhasználók számos kényelmi funkcióhoz és beállításhoz hozzáférhetnek a gombokkal, miközben továbbra is élvezhetik az érintőképernyős felület kényelmét.

Ennek kapcsán egy új, jelentős potenciállal rendelkező fejlesztést mutatott be a Carnegie Mellon Egyetem két kutatója, Craig Shultz és Chris Harrison munkájának köszönhetően dinamikusan kitapintható gombokat növeszthetnek az érintőkijelzők, ezzel például jelentősen megkönnyítve az okostelefonokon való gépelést, vagy reggel az ébresztőóra alkalmazás szundi gombjának kitapintását.

Az elképzelés nem új, azonban a kutató képesek voltak a számukra elérhető eszközökkel olyan 5 mm-re csökkenteni a gombokat létrehozó, több egymásra halmozott rétegből álló eszköz vastagságát. A hajlékony OLED kijelzők alá közvetlenül is behelyezhető kütyü folyadékot használ a fizikai gombok létrehozására, elektroozmotikus áramlással igény szerint felpuffasztja a felületének kívánt részeit.

Jelen állapotában a kutatók megoldása leginkább csak a koncepció működésének igazolására alkalmas, hiszen még mindig túlságosan vastag ahhoz, hogy ténylegesen be lehessen építeni a telefonokhoz, tabletekhez, klaviatúra helyett érintőkijelzőt kínáló laptopokhoz hasonló eszközökbe - írja az Origo.

Itt nézheted meg az érdekes videót:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás