promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Levegőben lebeg a világ legnagyobb "medencéje", nem fogsz hinni a szemednek, lélegzetelállító a látvány
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Optikai illúzió vagy isteni csoda a lebegő tó?

A Feröer-szigetek egy szigetcsoport Észak-Európában, a Norvégiától északra fekvő Atlanti-óceánban. A szigetcsoport a Dán Királysághoz tartozik, de önálló kormányzattal rendelkezik. A szigeteket hihetetlenül szép és meredek sziklás hegyek, zöldellő mezők és színes kis falvak jellemzik. A természet szerelmesei különösen élvezni fogják a szigeteket, mivel azokon számos lehetőség adódik túrázásra és hegymászásra, valamint a tengeri állatok megfigyelésére is, például a bálnák és delfinek megfigyelése hajókirándulások során. A Feröer-szigetek a nyugodt, természetközeli életérzésükről is híresek, és ideális célpont lehet mindazok számára, akik egy kis kikapcsolódásra vágynak az urbanizált világ zajától és rohanásától. Ráadásul itt található egy olyan különleges, természet által alkotott "lebegő tó"is, mely elképesztően ritka és gyönyörű látvány. 

Ez a mintegy 750 szigetből álló, 17 lakott szigetből álló, önkormányzattal rendelkező szigetcsoport és a lebegő tó egyedülálló látványosság a világon. Ezek a szigetek az Atlanti-óceán északi része és a Norvég-tenger között helyezkednek el, és egyik sziget egyetlen pontja sem lehet 4,8 kilométernél messzebb a parttól. Az egyik sziget tetején található a már említett Sørvágsvatn-tó, amely látványra úgy néz ki, mintha az alatta örvénylő tenger fölött lógna a levegőben.

A Sørvágsvatn-tó, más néven Leitisvatn vagy akár "az óceán feletti tó"-nak is nevezik, a Feröer-szigetek legnagyobb tava, amely Vágar szigetén található. A tóról sok fényképet úgy készítettek, hogy direkt úgy tűnjön, mintha a tó magasan az óceán felett lebegne, optikai illúziószerű hatást keltve ezzel. Valójában a tó mindössze 30 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, és 3,4 négyzetkilométeres területet foglal el.

Ezek a fotók megmutatják, hogy mennyit számít a fotós perspektíva, mivel a tó úgy tűnhet, mintha sokkal magasabban lebegne, mint 30 méterrel az óceán felett. Az alábbi jobb oldali képen látható Bøsdalafossur vízesés a tó részét képezi, így a víz a szikla peremén átfolyik az alatta lévő tengerbe.

A Vágár-sziget a második világháború alatt fontos stratégiai pont volt. A Feröer-szigetek brit megszállása idején a tótól nyugatra egy repülőteret is építettek, ahol a britek a német hadihajókat megfigyelhették - írja az IFL Science cikke. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás