promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen kép került elő Egyiptomból, 3200 évig nem nyitották ki ezt az ajtót, majd Howard Carter elképesztő felfedezést tett
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő fotók készültek 100 évvel ezelőtt, amelyet sokan még ma sem ismernek.

Aki csak egy kicsit is érdeklődik az egyiptomi régészet univerzumában, egy pöppet érdeklődik az egyiptomi piramisok és a rejtélyek után, az szinte biztos, hogy betéve tudja, hogy 1922-ben Howard Carter régész olyan döbbenetes felfedezést tett több éves kutatómunka után, hogy attól minden tudósnak és szakértőnek tátva maradt a szája azon a bizonyos tudományos világ berkein belül.

Howard Carternek amúgy vann visszaemlékezései is, ő részletesen lejegyezte, hogy mit érzett abban a pillanatban, amikor meglátta Tutanhamon sírját belülről is, milyen csodálat töltötte el a látvány, ami bent fogadta őt egy olyan sírban, amit nagyon elkerültek kincsrablók támadásai, hiszen a temetkezés után érte csak kisebb támadás a sírt egy olyan korszakban, amely meglehetősen turbulens volt Egyiptomban.

Majd több mint 3000 évig érintetlen maradt, viszont a felnyitás után elképesztő látvány fogadott mindenkit, és erről vannak képek is.

Tutanhamon amúgy nem volt jelentős fáraó, talán a történelemkönyvekből is kimaradt volna, ha nem tárják fel ilyen elképesztő kincsek ölelésében a sírját. A fáraó csupán 19 éves volt, amikor elhunyt, illetve azt is tudjuk, hogy Kr. e. 1335 és 1325 között uralkodott. Később pedig azt is megállapították, hogy egy csonttörés után fellépő fertőzés okozta a fáraó halálát. 

Carter amúgy évekig kutatott a nagy felfedezés után, majd akkor, amikor már majdnem lefújták a keresést, egy munkása a homok alól kikandikáló lépcsőket talált a sivatagban, amelyek végül elvezettek Tutanhamon sírjához. Később elterjedt az a legenda, hogy a sírt feltárók sorra halnak meg, ennek pedig két hirtelen haláleset ágyazott meg, hiszen a feltárást anyagilag támogató mecénás, Lord Carnavaron moszkítócsípésben vesztette életét, majd a Louvre egyik régésze halt meg nem sokkal a felfedezés után.

Így nézett ki a fáraó sírkamrájának érintetlen bejárata, amihez több mint 3200 éve nem nyúltak, ezt a videóban a 34. másodpercttől láthatjátok, de a feltárásról is láthattok még korabeli felvételeket:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás