promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kísérteties hangokat rögzítettek a tenger mélyén, ismeretlen lényre gyanakszanak a kutatók
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Régóta kutatjuk már a tengereket, de a mélység még mindig rengeteg titkot rejt.

A tengerek és óceánok földünk legcsodálatosabb helyszínei közé tartoznak. Ami a hétköznapi emberek számára egy ideális nyaralás helyszíne, az a tudósoknak a tökéletes kutatási terep. Egészen elképesztő a vizek fajgazdagsága, bár nagyon régóta kutatjuk és sokat megtudtunk már róla, még mindig számtalan titkot rejt.

A vízalatti világ tanulmányozása során számtalan módszert alkalmaznak, a kameráktól a mini, automata tengeralattjárókon át egészen a különféle hangfelvevő eszközökig. A közelmúltban egy csapat az indiai Goa partjainak közelében fekvő korallzátonyok élővilágának biológiai sokszínűségét próbálta feltárni hidrofonok segítségével.

Ezek az eszközök a vízi élővilág hangjainak felvételét teszik lehetővé anélkül, hogy megzavarnánk az életüket. Napokig lehet figyelni a segítségével a halak és egyéb élőlények viselkedését, mozgását és a környezeti változásokra adott reakciójukat.

A körülbelül 20 méteres mélységben elhelyezett eszköz segítségével néhány nap alatt több ezer felvétel készült, melyeken jól felismerhetőek a halak, a magas frekvenciájú hangokat kiadó garnélarákok és a közelben elhaladó hajók dübörgése.

A Vice írása alapján a kutatás számos hasznos eredményt hozott. Rájöttek például arra, hogy egyes planktonokkal táplálkozó halak által kiadott hangok egyértelműen összhangban vannak a holdfázisokkal. A környéken élő 115 halfajból 55 képes hangok kiadására, ezek közül pedig 21 a felvételeken is megjelenik.

A legérdekesebb azonban egy furcsa, zümmögő hang volt, amelynek teljesen ismeretlen az eredete. Semmilyen ismert hangforrással nem egyezik meg, ezért egy eddig fel nem fedezett élőlényre gyanakodnak. Korábban egyszer már sikerült hasonló hangokat rögzíteni Észak-Karolina partjainál, de a rejtélyt akkor sem tudták megfejteni.

A programban részt vevő kutatók izgatottan kommentálták az esetet és elmondták, hogy ez is rávilágít a hasonló kutatások fontosságára. A jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni ezekre a munkákra és a gépi tanulást is segítségül hívják a kapott adatok elemzéséhez. Egy napon talán pont ez a módszer fogja lehetővé tenni új fajok felfedezését.

Az alábbi videó a bálnák csodálatos hangjait mutatja be, aminek kiemelt szerepe van csodálatos és fejlett társas életükben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás