promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szovjetek legmocskosabb titka 34 éve a tenger mélyén lapul, és most is durván radioaktív
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szovjet K–278 Komszomolec tengeralattjáró 1989-ben süllyedt el, és még mindig szivárognak sugárzó anyagok a rajta lévő atomfegyverekből.

A modern világ egyik legnagyobb hatalma volt egykor a Szovjetunió, ami 1991-ben bomlott fel. Hatalmas és veszélyes fegyverarzenálja volt a szovjeteknek, nagyon titokzatos kísérleteket folytattak, és sokan féltek a köztudottan durva, kegyetlen módszereiktől. Számtalan szovjet hadijármű atomfegyverekkel is rendelkezett, vagyis a hadsereg mindig készen állt a legrosszabbra, így nem volt érdemes szórakozni velük.

A Szovjetunió híres volt arról, hogy szinte mindent titokban tartott, főleg, ha olyan dologról volt szó, ami rossz fényt vetett volna a vezetőkre, vagy az egész birodalomra. Éppen ezért próbálták meg annak idején a csernobili atomerőmű-balesetet is lepel alatt tartani, de az annyira súlyos katasztrófa volt, hogy nem jártak sikerrel – viszont volt, hogy egy ideig úgy tűnt, hogy igen, de utána úgy is kiderült az igazság, és nem ez volt az egyetlen hasonló eset.

A K–278 Komszomolec nevezetű szovjet atomtengeralattjárót 1983-ban bocsátották vízre, és 1989-ben süllyedt el, miután tűz ütött ki a fedélzeten, de persze ezt nem rögtön osztották meg a világgal. Volt rajta két, nukleáris robbanófejjel ellátott torpedó is, így kiemelten veszélyesnek számított – és mint utólag bebizonyosodott egy felfedezés miatt, a Norvég-tenger mélyén, 1680 méterre a víz felszínétől is tud komoly aggodalmat okozni, ugyanis azóta is szivárognak belőle a radioaktív anyagok, jelenleg is mérhető a roncsnál sugárzás.

A szakértők szerint sem a helyi élővilágnak, sem az embereknek nem kell aggódniuk az atomtengeralattjáróból áradó sugárzás miatt, mivel nagyon mélyen van, de ez valószínűleg nem mindenkit nyugtat meg, hiszen rettenetes a gondolat, hogy már 34 éve ott van ez a szennyező szovjet roncs, és minden bizonnyal még jó ideig ott is marad – főleg, hogy a vizsgálatok alapján még nagyjából 1000 évig nem fog teljesen szétrozsdásodni.

Itt lehet megnézni egy 2019-ben készült felvételt a K–278 Komszomolec Norvég-tenger mélyén pihenő roncsairól:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás