promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus hidrogénbombát robbantottak a szovjetek, videón a felfoghatatlan pusztítás
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokáig titkosítva voltak a Cár-bombáról készített felvételek, de most bárki megnézheti a robbantást.

Rengetegen féltek annak idején a Szovjetuniótól, és nem véletlenül. Az 1950-es években például kifejlesztették és elkészítették a valaha volt legnagyobb hatóerejű atomfegyvert, aminek eredetileg az Ivan nevet adták, de végül Cár-bombaként vonult be a történelembe – ráadásul fel is robbantották, hogy ezzel is megmutassák az egész világ számára, hogy velük nem érdemes packázni.

A hidegháború során propaganda célokra felhasznált, 50 Mt hatóerejű hidrogénbombát 1961. október 30-án robbantották fel a Novaja Zemlja fölött, a detonációról biztonságos távolságban még felvételeket is készítettek, de ezek sokáig titkosítva voltak – nem csoda, hiszen olyan elképesztő erejű pusztítást végzett, hogy azt szinte lehetetlenség felfogni, a legbátrabbakban is félelmet kovácsolna.

A robbantásról készített, teljes felvételeket egészen 2020 augusztusáig nem láthatta senki, majd a ROSATOM nyilvánosságra hozta őket az orosz nukleáris ipar fennállásának 75. évfordulója alkalmából.

A Cár-bomba 27 tonnás volt, és körülbelül 8 méter hosszú, szóval elég masszív darabról van szó, ami még a szállító repülőre is alig fért fel. A robbanás utáni gombafelhő állítólag 67 kilométeres volt, a detonáció 55 kilométeres körzetben szinte mindent a földdel tett egyenlővé, épületekkel együtt.

Már ez is egészen hátborzongató, pedig elvileg dupla ekkora hatóerejűnek tervezték a Cár-bombát, de végül visszavettek belőle, hogy a Novaja Zemlja fölötti tesztrobbantás ne okozzon túl nagy kárt.

Itt lehet megnézni a Cár-bomba felrobbantását, és a hihetetlen pusztítását:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás