promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
115 éves színes „videó” Görgei Artúrról, az 1848-as szabadságharc legendájáról
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan nem is tudnak ezeknek a felvételeknek a létezéséről, pedig egészen elképesztő módon tárul elénk egy letűnt korszak.

Görgei Artúr az 1848/49-es szabadságharc leghíresebb honvédtábornoka, illetve később hadügyminiszter is, akinek kivételesen sok időt adott a sors. Görgei 1818. január 30-án született, és akkor halt meg, amikor már egy egész más világ volt körülötte, 1916. május 21-én, amikor már javában tombolt az első világháború, a világ addigi legnagyobb háborúja, amely négy év brutális küzdelem és öldöklés volt.

Görgei Artúr végzettségét tekintve amúgy vegyész volt, és szakmájában is komoly sikereket ért el, aztán 1848, a nagy év őt is csatasorba állította, végül pedig az ő nevéhez kapcsolódik a dicsőséges tavaszi hadjárat is. Pedig még 48 előtt is végyészeti munkájával volt elfoglalva az egyetemen, többek között dolgozatot közölt a kókuszdió olajainak zsírsavairól.

A szabadságharc előtt nem sokkal házasodott meg, majd Toporcra költözött, ahol a kémiai tanulmányait szerette volna kamatoztatni, és a megtanult módszereket a földeken is kipróbálni, ám a toporci birtokosság nem tartott sokáig, hiszen a szabadságharc híre őt is megérintette. Végül Görgei teszi le a fegyvert Világosnál az orosz túlerő hatására.

Száműzetésbe kell vonulnia, haza majd csak a kiegyezés megkötése, 1867 után térhet.

Görgei később, bár részt vett hivatalos eseményeken, visstavonultan élt, elsősorban Visegrádon, ahonnan azért rengetegszer megfordult a fővárosban. Kevesen tudják, de Görgeiről készültek felvételek még 1908-ban, amikor 90 éves volt. Nagyszerű látvány tárul elénk, megelevenedik a kor a maga valójában, és később színesben is feldolgozták a felvételek egy részét, ez pedig IDE kattintva érhető el a Youtube-on:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás