promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felvétel: Kossuth Lajos hangja 1890-ből, így beszélt az 1848-as szabadságharc egyik legismertebb vezére
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az első magyar hangfelvétel.

Március 15-én az 1848/49-es magyar szabadságharcra emlékezünk, arra a nagy eseményre, amikor magyarok tízezrei ragadtak fegyvert egy független Magyarországért. A magyar történelem 19. századi csúcseseménye 1848. március 15. és 1849. október 4. között zajlott, a sok katonai sikersztori, győzelem és vereség, rendkívüli esemény pedig rengeteg anekdótát, legendát, és megannyi híres történelmi személyiséget is kitermelt. Ráadásul 1848 emléke örök, így még manapság is kapcsolódnak hozzá érdekességek.

5 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze, amelyekről valószínűleg még nem hallottatok.

1., Görgei Artúr

Kevesen tudják, de például Görgei Artúr, a harcok legendás tábornoka közel 100 éves korában halt meg, akkor, amikor már javában folyt az első világháború. Görgeinek elképesztő hosszú élet jutott, 1818-ban született, és 1916-ban halt meg. Sokáig viselte a hazaáruló címkét az eredetileg egyésznek készülő Görgei, akiről már készítettek amúgy felvételeket már korai kamerával is.

2., Golyószoró

Valószínűleg arról is kevesen hallottak, hogy egy kezdetleges golyószóró tervei már készen voltak a forradalom alatt Magyarországon, sokak véleménye szerint pedig ezzel meg lehetett volna fordítani a háború végkimenetelét.

3., Az átlőtt mellény

Hátborzongató látvány, hátborzongató történelmi emlék, és nagy ritkaság, de 172 éve megvan az első magyar miniszterelnök átlött mellénye, amit a kivégzésekor viselt.

4., Kossuth Lajos hangja

1890. szeptember 20-án rögzítették Kossuth apánk beszédét.

Hogy mi a felvétel előtörténete?

1890-ben nagy ünnepre készültek Aradon, nevezetesen arra, hogy felavassák az Aradi vértanúk szobrát. 41 évvel a szabadságharc bukása és 23 évvel a kiegyezés után a nemzet újabb lépést szeretett volna tenni a megbékélés felé. Legalábbis több hivatalos lap akkoriban a „kibékülés ünnepeként” emlegette a nagy eseményt.

Természetesen az évtizedek óta emigrációban élő Kossuth Lajost is meghívták az ünnepségre, aki viszont elutasította, hogy megjelenjen a ceremónián, azonban abba belement, hogy felvegyék az avatásra szánt beszédét. A szenzációs felvételt végül két pesti vállalkozó rögzítette egy fonográffal, amelyet nem sokkal ezelőtt négyezer forintért vásároltak Amszterdamban. 

5., Az egyik legjobb magyar kísérleti film

Az Amerikai anzix egy nagyon különleges film, amelyet mindenkinek ajánlunk, hogy nézze meg, ugyanis olyan hangulatot ad, mint kevés magyar film,

és amelynek a gondos elfogyasztása után kicsit megállunk, és elgondolkozunk azon, hogy mit jelent magyarnak lenni ebben a rohanó világban. Kicsit megértjük eleink motivációját és tragédiáit is, miközben szembesülünk az egyéni lehetőségek tengerével. Merthogy igenis mindig van választás, persze az már más kérdés, hogy éppen mi között választhatunk, abba pedig már bele se megyünk, hogy min múlik, hogy jót választunk-e. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás