promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A YouTube újítása sokaknál fogja kiverni a biztosítékot, ráadásul több tisztázatlan kérdés is akad
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Google videómegosztó platformját rengetegen imádják, de a mostani lépését nem biztos, hogy szeretni fogják.

A videó az új fotó, ahogy a szakemberek már 2018-ban is fogalmaztak és azóta sem veszített jelentőségéből. Napjainkban szinte minden magára valamit is adó influenszer megtalálható a YouTube felületén, amely nem véletlenül vált a világ egyik legnépszerűbb videómegosztó platformjává. Felülete jól áttekinthető, az elérhető választék pedig hatalmas. Nem könnyű olyan dologra rákeresni, amire ne hozna ki minimum néhány tucatnyi, de inkább több száz, vagy ezer találatot.

A népszerűségnek persze ára is van, mára a felhasználóknak meg kellett barátkozniuk azzal a ténnyel, hogy ha ingyen szeretnék használni az oldalt, akkor időről időre reklámokat kell megnézniük. Ez tényleg nem nagy ár a kiváló minőségű videók élvezetéért cserébe, azonban a Verge cikke szerint a közeljövőben lehet, hogy ennél több bosszúságra számíthatunk.

Korábban már felreppentek különböző pletykák arról, hogy a Google tulajdonában álló oldal milyen módon fogja megpróbálni arra ösztönözni felhasználóit, hogy fizessenek a szolgáltatásért, de a legtöbb ötlet legfeljebb rövid próbaidőszakot élt meg, utána nem borzolta tovább a kedélyeket. Most viszont úgy tűnik, találtak módszert az emberek meggyőzésére.

A videók kapcsán eddig csak a felbontást lehetett kiválasztani – ami valamennyi esetben ingyenes, a korábbi tervekkel ellentétben még a 4K videóknál is – azonban egy friss fejlesztés révén az Apple iOS rendszerein az előfizetéses felhasználók az 1080p HD feltöltések egy részénél már látni fognak egy új opciót is feltűnni. Ez az úgynevezett prémium 1080p, ami javított bitrátát jelent. A gyakorlatban a jobb bitráta jobb képminőséget eredményez, főleg a részletgazdag, vagy gyors mozgásokat tartalmazó jeleneteknél. Ez a funkció egyelőre Android eszközökön, vagy webes felületen még nem érhető el, de ez a jövőben valószínűleg változni fog.

Sokan tartottak attól, hogy a korábbi normál 1080p videók minősége rosszabb lesz a jövőben, tehát kvázi le fogják butítani őket, de az első tesztek szerint nem kell félni ettől. Egyszerűen csak lesz egy jobb választási lehetősége azoknak, akik kifizetik a prémium elérhetőség díját, ami Magyarországon jelenleg 1790 forint/hónap.

A YouTube azért ennél többet is tesz szolgáltatása népszerűsítéséért. Szintén az iOS rendszerű eszközök felhasználói számára lehetőség lesz arra, hogy a barátokkal és családtagokkal együtt nézzünk videókat a FaceTime segítségével, illetve Androidon a Google Meet segítségével. Ráadásul a jövőben szabadon válthatunk eszközeink között, azaz, ha egy videót a telefonunkon kezdtünk el megnézni, majd utána átváltunk asztali számítógépre, a videó pontosan ott fog folytatódni azon is, ahol korábban abbahagytuk. Apró, de hasznos újítás.

Innentől kezdve tényleg a felhasználón múlik, hogy számára a jobb minőség megér-e némi plusz kiadást. Bár tegyük hozzá, hogy egyre többen vannak, akik 4K felbontású tévén szeretnek vieókat nézni, nekik pedig talán megéri kivárni, hiszen a magasabb bitráta ezen a felbontáson még nem érhető el. Talán a következő frissítéssel az is megérkezik, elvégre nem szabad egyből ellőni a teljes puskaport. Az viszont biztos, hogy sokan nem fognak örülni ennek a változásnak, hiszen már nem elég csak a reklámokat kerülgetni, a legjobb minőségért így is, úgy is fizetni kell.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás