promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elveszett civilizáció nyomaira bukkantak egy rejtélyes sírban, erre az áttörésre várt az egész világ?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még most is sokakat izgat az ezüst kezek rejtélye.

2012-ben egészen döbbenetes felfedezést tettek a régészek Olaszországban, miután nekiálltak keresni egy sírhelyet, ami a legendák szerint több száz évvel ezelőtt turisztikai látványosság volt, de miután lelankadt az akkori emberek lelkesedése, mindenki megfeledkezett róla, és eltűnt – de szerencsére sikerült megtalálni, és nem is akármit rejtett a hosszú ideje elfeledett hely.

A régészek teljesen ledöbbentek, mikor meglátták, hogy két ezüst kéz is van a sírban, ami egy nő holttestét őrizte. A szakemberek nem tudták, hogy mit is jelentenek ezek a tárgyak (amik meglepően jó állapotban maradtak meg), de később rájöttek, hogy egy elveszett, etruszk civilizációhoz tartoznak, ugyanis akkoriban nekik voltak ilyen szokásaik – a kezek elvileg védelmező szerepet töltöttek be, de ezt szinte lehetetlenség biztosan megmondani ennyi idő távlatából.

Valószínűleg egy tehetősebb családhoz tartozott a rejtélyes sírhely, amiben lila szövetet is találtak. Olaszországban ezen a helyen több száz, több ezer éve etruszkok éltek, és állítólag nagyon fejlettek és gazdagok voltak, de a Római birodalom eljövetelével eltűntek, és sokáig még csak nem is tudtak az emberek a létezésükről – éppen ezért olyan jelentős ez a felfedezés.

A 18., illetve 19. században még mutogatták ezt a sírhelyet, amit az Ezüst kezes sírhelyének neveztek, hogy ezzel csábítsák oda a turistákat, illetve azokat a gazdag, fiatal fiúkat, akik akkoriban kulturális körúton voltak, és itt is megpihentek – de csak 2012-ben sikerült ismét megtalálni, ez pedig komoly előrelépésnek számít abban, hogy kicsit jobban is megismerjük a régi civilizációkat, kultúrákat.

Így néztek ki az ezüst kezek:

Etruscan silver hands from Vulci, Tomb of the Silver Hands

Itt pedig megtekinthető egy animáció a sírhelyről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás