promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyekkel teli, elveszett sziget nyomaira bukkantak Magyarországon
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem csak Atlantisz tartogat titkokat, Magyarországon is van egy elveszett sziget, amiről nagyon kevesen tudnak.

Magyarországot nem véletlenül imádják annyira a turisták, hiszen gyönyörű tájakat, csodás történelmi emlékeket és megannyi titkot rejt, melyek felfedezésre várnak. Sok olyan rejtély is akad hazánkban, melyről még mi sem igazán hallottunk. Ezek közé tartozik egy ősi, elveszett sziget, amiről nagyon kevesen tudnak, pedig naponta ezrek haladnak el ott, ahol korábban megtalálható volt ez a varázslatos hely.

Budapest nem csak remekbeszabott építészeti emlékei miatt szerepel a világ legvonzóbb úticéljainak listáján, hanem páratlan gyógyvízinek köszönhetően is. Nem véletlen, hogy sokan a fürdők fővárosának is nevezik, ami cseppet sem túlzó, hiszen körülbelül 80 geotermikus forrás fakad a területén, ami egészen páratlan.

Évszázadokon keresztül hozzátartozott a Duna budapesti látképéhez a Fürdő-sziget nevű földdarab, amelynek kiváló adottságait már a régmúlt korok népei is kihasználták. A Római birodalom emlékei is megtalálhatóak voltak ezen a csodás, gyógyvizű forrásokban gazdag szigeten, amely sajnos a misztikus Atlantiszhoz hasonlóan elveszett és már csak a történelemkönyvekben és régi leírásokban akadni a nyomára.

Rómer Flóris püspök, akit a magyar régészet atyjának szoktak nevezni, sokat foglalkozott a sziget titkaival. Nem volt túlságosan nagy, csupán 540 méter hosszú és 108 méter széles, azonban kicsinysége dacára több, mint félszáz forrással rendelkezett. Ezek között akadt olyan is, amelynek vize 58,8 fokos volt, nem csoda, hogy az örökös harcban álló rómaiak is örömmel pihentették benne megfáradt tagjaikat, még fürdőt is emeltek rajta. Nevét is ezért kapta, azonban a végzetét így sem kerülhette el.

A régi térképek tanulsága szerint a Margitsziget északi oldalán kellett keresni ezt a csodás kis földdarabot, azon a helyen, ahol a Rákos patak a Dunába folyik. Nagyon szomorú sors várt rá, hiszen a későbbi idők növekvő hajóforgalmát akadályozta, ezért az 1873-74-es folyószabályozási munkák során az elkotrása mellett döntöttek. A régi időknek emléket állító római kori falak és épületek mind odavesztek, egyedül egy, a Dunának, mint istenségnek hódoló oltárkő élte túl a pusztítást.

A National Geographic részletesen írt arról a kutatásról, amelynek keretében az Interspect csapata egy különleges, repülőgép-fedélzeti hőtérképező berendezéssel a hajdanvolt sziget helyének megtalálására indult. Sikerrel is jártak, hiszen bár a földet elhordták onnan, a hőforrások továbbra is a felszínre törnek a Duna medre alatt. Maga sziget elveszett ugyan, de emléke továbbra is él, egy különleges legendával gazdagítva Budapest és Magyarország történelmét. Ezentúl mindenki kicsit más szemmel tekinthet a hajdanvolt fürdőhely irányába, amikor útja a Margit-sziget környékére vezet.

Az alábbi videóban láthatjuk, hogy nem csak ez a csodálatos történelmi emlékekkel bíró sziget tűnt el Budapesten, hanem sajnos számos korábbi híres épülete és helyszíne is már csak történelmi fotókon csodálható meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás