promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Oldalára borult a Naprendszer egyik bolygója – káoszban az évszakok is
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Éppen csak egy keveset, szerény négy évet kell várni a nyári melegre az északi félteke tekintetében az Uránuszon.

Még mielőtt egy bolygóközi katasztrófától való félelem nyomán pánikba esne valaki, gyorsan leszögezzük: csupán az Uránuszról van szó, amely eddig is egy teljesen egyedülálló dőlésszögben forgott a saját tengelye körül. A Naprendszer hetedik bolygójának tengelyferdesége majdnem 90 fokos. Ez pedig egy olyan teljesen egyértelmű dologgal jár, minthogy egy-egy pólusán hosszú időn keresztül ugyanolyan évszak uralkodik. A látszólagos baj pedig csak tovább tetézi, hogy a Naptól igen tekintélyes távolságban leledzik a kékes-szürke óriás. Az Uránusz így 84 évente tudja csak megkerülni a központi csillagunkat, az évszakok pedig csak sok-sok évente váltják egymást a saját pályának és tengerkörüli-forgásnak köszönhetően.

A most éppen árnyékban lévő északi féltekén még szerény öt esztendőig lesz tél és állandó sötétség, a nyár pedig 2028-ban fog beköszönteni. Mindezekre nem véletlenül hívták fel az olyan szakportálok a figyelmet, mint az IFL Science. A tudományos portál ugyanis megemlékezett mára már legendás hírű és teljesítményű James Webb űrtávcső legújabb produkciójáról. Ugyanis hosszú évek és a Voyager-2 küldetés óta a legfrissebb és legpontosabb képek készültek az Uránuszról. 

A csodálatos kékes világ pólusain a Webb felhőket fotózott le, illetve speciális részletességgel tudta megfigyelni az Uránusz különleges világából kiszakadt gyűrűrendszert, és több holdat is. Mint ismert, a tíz milliárd dollárból elkészült "űrfényképezőgép" az eddigi legjobb képeket készítette a nevezett objektumokról, amelyek így közelebb vihetnek eredetéhez és összetételéhez. A 2021-ben fellőtt Webb ugyanis jóval élesebb és részletgazdagabb dokumentációt alapozhat meg, mint a Voyager-2 küldetés anyagai. 

A James Webb Uránusz-munkájáról beszámoló:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás