promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus dolgot találtak Egyiptomban a Földközi-tenger alján - ez lenne a bizonyíték? Íme a város, amelyről évezredekig csak a meéskből hallottunk
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A maga nemében párját ritkító felfedezés volt Egyitomban, a piramisok földjén.

Az elsüllyedt város, mint toposz rengeteg kultúrában van jelen, rengeteg nép mítoszait szövik át hasonló történetek. Elég csak megemlíteni Atlantiszt, amely város már az ókori görögöknél is mitikus helyszín volt, azt is rebesgették a legendák, hogy Atlantisz birodalma tulajdonképpen hét nagyobb városból állt. Sőt, még Magyarországon is vannak mesék elsüllyedt településekről. a magyar legendákban is előkerül egy-egy történet miszerint a Balaton alján is rejtőzhetnek kisebb települések, ső, egy sziget is, így beszélhetünk bátran talán magyar Atlantisztról is.

De a legközelebb Atlantiszhoz, és ahhoz a csodálatosan gazdag leletegyütteshez, amiről az ókori mesék, így töbek között Platón is szólt, bizony egy Földközi-tengeri város van, amely a víz alá merült, és amelyet nem is olyan régen fedeztek fel. A felfedezése pedig a mai napig is tart. A szakértők rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak neki, de valószínűleg mindenki nagyon rácsodálkozhat arra a kis víz alatti birodalomra, amit a piramisok országának partja mutat nekünk. Ez talán lehet egy bizonyíték, hogy bizony létezhetnek még elsüllyedt városok, olyanok is, amelyek Atlantisz mesés gazdagságához közelítenek.

Mégis hogy hívják ezt a víz alá került kis csodavilágot?

egyiptom partjainál fekszik Thonis, azaz Héraklion egykori városa. A messzi időkben, még Nagy Sándor nagy hódításai előtt ez a város volt a Földközi-tenger térségének legnagyobb kikötője, így pedig az egyik leghíresebb városa. Az elmúlt években is számtalan expedíciót vezettek a helyszínre, így többek között például olyan hétköznapi dolgokat is találtak, mint több mint kétezer éves gyümölcsöket.

Héraklion elsülyledését amúgy természeti katasztrófák, illetve ennek nyomán a terngerszint emelkedése okozta még több ezer évvel ezelőtt, és nagyon sokáig érintetlen volt a régi város, a tenger mélyén. A hétköznapi kis használati tárgyak mellett amúgy döbbenetes dolgokat is találtak a gigantikus városban, így óriási épületeket és hatalmas szobrokat is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás