promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongatóan furcsa organizmust fedeztek fel a tudósok, agy nélkül is képes emberien viselkedni
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még a tudósok sem értik, hogyan tud így viselkedni ez a meghökkentő organizmus.

Az ember folyamatosan meg tud lepődni a természeten, hiszen az olyan dolgokra képes, amiket szinte alig lehet felfogni. Hol megmagyarázhatatlan jelenségekről van szó, hol különleges lényekről, de a vége mindig az, hogy a szakértők elismerően kalapot emelnek, és azt mondják: ez igen, igazi csoda ezeknek a létezésük – még akkor is, ha esetleg egy „zombi gombáról” van szó.

A tudósokat hosszú évek óta foglalkoztatják az úgynevezett nyálkagombák, vagyis slime moldok/slime mouldok, amik elképesztően furcsa organizmusok, ugyanis állítólag egyáltalán nincs agyuk, nincs neuronhálójuk, mégis képesek mondhatni döntéseket hozni, és olyan feladatokat megoldani mindössze pár óra alatt, amik akár még az embereknek is sokkal több időbe telnének – igazi rejtély, hogyan lehetséges ez.

Az évek alatt számtalan izgalmas tesztet elvégeztek különböző nyálkagombákon, az eredmény pedig egyenesen sokkoló: ezek az organizmusok még arra is képesek voltak, hogy eljussanak egy labirintus közepébe, mintha valóban tudnának gondolkodni, és utat keresnének – sőt, lassan haladva ugyan, de még a fogságból is meg tudnak szökni, annyira intelligensek még agy nélkül is.

Mikroszkopikus lények sokaságáról van szó, amik vonzzák egymást, összeállnak, és szinte kolóniaként folytatják tovább, a szakértők pedig csak ámulni tudnak ezen. Állítólag képesek a receptoraikkal „kiszagolni” az élelmet, és még azt is meg tudják jegyezni, hogy merre haladtak. Egyelőre veszélytelennek tűnnek, de az biztos, hogy rengeteg titkot rejtenek, a tudósok pedig folyamatosan azon vannak, hogy ezekről lerántsák a leplet.

Itt lehet megnézni egy videót a rejtélyes „massza” képességeiről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás