promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés: remény sugara a sötét égbolton, így maradhat életben az emberiség
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vajon hova tovább, ha már a Föld az élettel összeegyeztethetetlen lesz? A legújabb felfedezés bizakodásra ad okot.

Mindannyiunkban felmerült már a kérdés, hogy mi lesz velünk, ha a Föld már lakhatatlanná válik és mi fogja megmenteni az emberiséget a pusztulástól.

A gond a túlnépesedés, elfogyhat az ivóvíz, élelem, az egyre súlyosbodik a környezetszennyezés és az ózon réteg pusztulása már egyre több emberben kelt szorongást és sokunkban felmerül a kérdés, hogy pontosabban hova tovább.

Kutatók felfedeztek a Földtől mindössze 138 fényévre lévő titokzatos exobolygót, amely épp átalakulás alatt áll és ezzel némi remény ad a sötét égbolton a további túlélésre.

 A HD-207496b nevű exobolygó elemzése feltárja, hogy ez a csillag jelenleg a Föld tömegének 6,1-szerese és sugarának 2,25-szöröse. Gáznemű légköre és globális óceánja vagy ezek keveréke van jelen a csillagon – és a későbbiekben ez lehet, hogy összezsugorodva szuperfölddé válik.

Ez segíthet a csillagászoknak megfejteni az exobolygó észlelések rejtélyét, a Földnél nagyobb sziklás bolygók és a Neptunusznál kisebb gázbolygók tömege közötti szakadékot. De alaposabban meg kell vizsgálni ezt a rejtélyes exobolygót, hogy pontosabb információt kapjunk a légköréről.

"Azt találtuk, hogy a HD-207496b sűrűsége kisebb, mint a Földé, ezért arra számítunk, hogy jelentős mennyiségű víz és/vagy gáz van az összetételében" - írják a kutatók közleményükben. "A bolygó belső szerkezetének modellezéséből arra a következtetésre jutottunk, hogy a bolygó vagy vízben gazdag burokkal, gázokban gazdag burokkal vagy a kettő keverékével rendelkezik."

A párolgási modellezés feltárja, hogy ha az exobolygó gázban gazdag hidrogén- és héliumatmoszférával rendelkezik, akkor ez az állapot átmeneti: a csillag 520 millió éven belül teljesen lecsupaszítja az exobolygót. Az is lehetséges, hogy a légkör már nincs, és a HD-207496b már egy csupasz óceáni világ. Tehát a HD-207496b felszíne egy összefüggő vízz is lehet.

Mindenesetre a jelen felfedezés több bizakodásra ad okot, ha esetleg a Föld pusztulása tovább folytatódna. De felmerülhet bennünk a kérdés, egy újabb Föld kialakulásánál, ha nem vigyázunk a bolygónkra előbb utóbb egyedül maradunk ebben a hatalmas univerzumban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás