promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő felfedezést tettek a tudósok: elveszett emberfajt találhattak
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tudósok szerint a Gyűrűk urában látott hobbitok valóban létezhetnek, legalábbis erre utaló emberi nyomokat találtak. 

Újabb döbbenetes felfedezést tettek a tudósok, és a nyomok ezúttal egy Indonéz-szigetre vezetnek. 

2004-ben a tudományos világot megrázta, amikor az indonéziai Flores szigetén egy apró hominin faj fosszíliáit fedezték fel régészek. A Homo floresiensis elnevezésű, a késő pleisztocénből származó faj nyilvánvalóan a korai modern ember kortársa volt Délkelet-Ázsia ezen részén. Bizonyos tekintetben azonban az apró termetű hominin hasonlított az ausztralopithecinákra, sőt a csimpánzokra is.

Céljuk az volt, hogy megértsék, miként jutott el a modern ember Ázsiából Ausztráliába. A feltárás során azonban egy egészen hihetetlen, nem várt felfedezést tettek: egy nagyon jó állapotú csontváz került elő, ami egy ismeretlen emberfajhoz tartozhatott. Az ősi rokon Homo floresiensis néven vált ismertté, egyedi testfelépítése miatt leginkább a Gyűrűk Ura hobbitjaira emlékeztetett. 

A korábbi elméletek szerint ez az emberfaj viszonylag sokáig fennmaradt és csak 12 000 évvel ezelőtt halt ki, a későbbi elemzések során viszont azt találták, hogy régebben, nagyjából 50 000 éve tűnhetett el! Az Albertai Egyetem egyik nyugalmazott antropológusa szerint azonban vannak arra utaló jelek, hogy a hobbitok még ma is élnek a szigeten.

Gregory Forth a The Scientist című tudományos folyóiratban megjelent véleménycikkében arról ír hosszasan, hogy a kutatók szerinte nem fordítanak kellő figyelmet az őslakosok beszámolóira, amelyek bizonyíthatják az emberfaj fennmaradását. A Flores-szigeten élő őslakosok, a liók szerint ugyanis a helyi erdőkben majomemberek élnek.

A floresi liók népi zoológiája olyan emberekről mesél, amelyek állatokká váltak, hogy alkalmazkodjanak az új környezethez. Forth szerint ez a lamarckizmus példája lehet, amelynek lényege, hogy a szerzett fizikai tulajdonságok öröklődnek.

A liók állatokként írták le ezeket a teremtményeket, mivel azok nem rendelkeznek olyan komplex nyelvvel vagy technológiával, mint a modern emberek -írja az Origo. 

Ennek ellenére megjelenésük egészen emberszerű, felegyenesedve, két lábon járnak, és testüket nem borítja annyi szőr. 

Bár vannak olyan történetek, amelyek túlzásnak tűnhetnek, Forth szerint több tanú beszámolója nagyon is hiteles, és állítólag már elpusztult példányokat is találtak a helyiek. Az antropológus úgy véli, érdemes volna egy nagyobb volumenű tudományos expedíciót indítani a szigetre.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás