promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A BMW menti meg Európát az olajhiánytól? Új modelleket ígér 2030-ra
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felejtsük el a tisztán benzines és elektromos autókat, a hidrogén lehet a jövő megmentője.

A BMW olyan bejelentéssel állt elő, mely alapvetően megváltoztathja a jövőkben az autókról kialakult képet. Nem, nem a Vissza a jövőbe ikonikus repülő autóival állt elő, de azért ez is nagyfokú újításnak számít. 

Ugyanis a BMW egyik vezető mérnöke, Jürgen Guldner elárulta, hogy jelenlegis dolgoznak egy olyan vadiúj üzemanyagcellás autómodellen, mely bárki számára elérhető lesz a jövőben - írja a Totalcar. 

Az autó várhatóan az évtized második felében, de legkésőbb 2030 körül érkezik.

Guldner azt is elmondta, hogy szerinte a hidrogénautók terjedését jelenleg a kevés töltőállomás akadályozza leginkább. Ebben nagy változást hozhat, ha megszavazzák  az Európai Unió alternatív üzemanyag-infrastruktúráról szóló irányelveit, melynek keretében minden főútvonalra 150 kilométerenként - elsősorban teherautóknak szánt - hidrogénes töltőállomást kellene telepíteni. Éppen ezért az üzemanyagcellás autók elterjedése csupán idő kérdése.

Ennek ellenére Guldner szerint is az elektromos autók uralják majd a jövő útjait, bár a hidrogénes modellek "szignifikáns kisebbséget" jelenthetnek. A mérnök azt is hozzátette: a hidrogénhajtás elsősorban azért drága, mert egyelőre csak kevés ilyen autó készül. Amint a számok felfutnak, az árak is csökkenni fognak szerinte.

A BMW jövőbeli hidrogéncellás modelljéről szinte semmit sem tudni, de Guldner elárulta: egy olyan hidrogéntartályon dolgoznak, mely beépíthető a villanyautók akkumulátorának helyére. Így ugyanarra a platformra tudnának hidrogéncellás és akkumulátoros autókat is gyártani.

Guldner szerint az üzemanyagcellás autók (FCEV) megjelenése csak "idő kérdése". Elmondta:

"Az akkumulátoros-elektromos autók skálázása el fog érni bizonyos határokat, és ezek a határok országonként eltérőek lesznek. Ez lehet a nyersanyagokban rejlik. Vagy az infrastruktúrában."

Szerinte Európában az autók "jelentős kisebbsége" lehet FCEV. Bár a kézzel összeszerelt iX5-ösök teljes gyártási költségét nem volt hajlandó elárulni, Guldner szerint az FCEV hajtásláncok árai jelenleg nem a nyersanyagok, hanem az alacsony darabszámok miatt magasak, és ez meg fog változni. 

"Az elmúlt néhány évben [már] elég meredek költségcsökkenést tapasztaltunk"

- mondta. Guldner arra is rámutatott, hogy az FCEV-khez szükséges nyersanyagok aránya sokkal kisebb, mint a BEV-k (akkumulátoros elektromos jármű) esetében, ami azt jelenti, hogy az FCEV-k kevésbé lesznek érzékenyek a piaci ingadozásokra. 

A BMW belső tanulmányai azt mutatják, hogy a következő évtizedben a BEV-ekkel való költségegyezőség "teljesen lehetséges". Ebben a szakaszban az FCEV-k kényelme és hosszú távú utazási képességei lesznek a fő értékesítési szempontok. 

Az azonban, hogy végül milyen formát ölthet a sorozatgyártású FCEV BMW, még nem ismert. Guldner szerint a BMW X5-ös méretű jármű illik a technológiához, de bármilyen modellről legyen is szó, a tervek szerint a hajtásláncok teljes mértékben cserélhetők lesznek. 

"Olyan tartályokat fogunk kifejleszteni, amelyek másképp néznek ki, mint [az iX5 belsejében lévő T alakú tartályok], és amelyek illeszkednek egy akkumulátoros-elektromos autó akkumulátorának tervezési terébe"

- mondta Guldner.

Ez a megközelítés a BMW Neue Klasse készülő, 2025-ben érkező modellcsaládjára is érvényes lesz - írja az Autocar. 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás