promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban bizonyítékot találhatunk a földön kívüli életre a Marson, ami vérpezsdítő áttörést hozna
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA persze nem titkolózik a Marssal kapcsolatban, pedig sok összeesküvés-elmélet hívő gondol erre.

Amikor a Mars földközelben van, akkor rendkívül feltűnő tud lenni a vöröses ragyogása. Nem is csoda, hogy régen a véres harcok istenének hitték. A misztikus bolygó ma már korántsem annyira rejtélyes, mint amilyen volt a múltban, főleg miután a Viking–1 landolt rajta.

Ez volt ugyebár az Egyesült Államok első olyan űrszondája, amelyet a NASA a Mars felszínére küldött. A jelenben a NASA Perseverance nevű roverjére figyelünk a leginkább, ami 2021. február 18-án sikeresen landolt a Mars felszínén.

A Perseverance hasonló kialakítású, mint elődje, a Curiosity rover, de azért igyekeztek minél jobban továbbfejleszteni. Jelenleg még senki sem tudja, hogy volt-e valaha élet a Marson, de a Perseverance által a Földre szállított minták választ adhatnak erre. A NASA az Európai Űrügynökséggel közösen már elkezdte megtervezni a küldetést, hogyan juttatják vissza a mintákat a bolygónkra.

Közben az összeesküvés-elmélet hívők továbbra is hisznek abban, hogy már rég tudnak a marsi földönkívüli élet létezéséről, csak a NASA titkolózik. Ez ugyebár akkor indult útjára, amikor egyre több sci-fi könyv kezdett el foglalkozni anno a Marssal, és lett az egyik kiemelt helyszíne a történeteknek.

Pál Bernadett az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa nem olyan rég a Rakétának adott interjújában is beszélt arról, hogy az elmúlt évtizedek tudományos eredményei nyomán ma már biztosan tudjuk, hogy a Marson relatíve található víz, ráadásul nem is biztos, hogy csak vízjég formájában.

A kutató nem feltételezi, hogy aktív életet találnak a bolygón, de arra nagy esély van, hogy az egykori élet nyomaira rábukkanjanak. Jelenleg a NASA Perseverance roverje is azon van, hogy erre bizonyítékot találjon.

Azt, hogy embert is küldjünk a Marsra, azt a NASA 2030-ban tartja megvalósíthatónak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás