promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Apokaliptikus pusztítás Valentin-napkor? - Rendkívüli bejelentést tett a NASA a Föld kozmikus sorsáról
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA legfrissebb kozmikus jóslata egy később érdekes aszteroida érkezéséről szól, de már most elképzelhetjük a világvégét.

Közismert tény, hogy körülbelül 64-66 millió évvel ezelőtt egy apokaliptikus esemény okozta láncolat folyományaként kihalt a földi élőlények döntő többsége, és csak hosszú vegetálás után tért újra magához bolygónk flórája és faunája. A dinoszauruszok viszont képtelenek voltak kiheverni a körülbelül 12 kilométer nagyságú aszteroida pusztulását, és végleg eltűntek a Föld felszínéről. Kisebb-nagyobb égitestek az elmúlt évmilliók alatt is eltrafálták még otthonunkat, azonban ekkora pusztításra már nem volt példa.

A NASA viszont évtizedek óta kémleli aggódva az eget, és próbálja észlelni a potenciálisan veszély kő-, és jégdarabokat, melyek pusztító hatást gyakorolhatnának mind a Földre, mind az emberiségre. Gyakran fedeznek fel olyan példányokat, amelyek méretükből fakadóan kiirthatnák a földi életet, azonban eddig ezek mindig messze elkerültek minket. Néhány évvel ezelőtt az oroszországi Cseljabinszk városát lepte meg egy óriási robbanás, melyet egy hullócsillag légköri detonációja okozott.

A 2023 DW-re keresztelt aszteroida esetében hasonlóra figyelmeztet a NASA, írja a BBC weboldala. A nevezett égitest ugyanis nem rendelkezik bolygópusztító mérettel és sebességgel, ám könnyen okozhatna igazán komoly károkat. Az Űrügynökség legelitebb szakemberei a tízes skálán egyes fokozatra értékelték a 2023 WD veszélyességét, és méréseik szerint valószínűleg el fog minket kerülni. Az ütközés lehetőségének arányszáma persze még így sem elhanyagolható, egy az ötszázhatvanhoz. Ami figyelembe véve a méretét, melyet egy normál méretű olimpiai úszómedencéhez hasonlítanak, azért már több, mint kockázatos.

A legjobb hír az egészben, hogy még egyelőre nem kell izgulnunk a 2023 WD érkezése miatt, ugyanis az leghamarabb 2046. február 14-én, azaz Valentin napjára várható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás