promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA újabb nagy bejelentést tett! Ezt jósolják 2024-re a Holddal kapcsolatban
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte biztosak a jóslataikban. 

A NASA bejelentette, hogy az embereknek a Holdra való visszatérését célzó küldetés hivatalosan is a következő fázisba lép. Miközben beszámoltak a sikeres, személyzet nélküli Artemis I küldetés jelenlegi elemzéséről, az ügynökség elárulta, hogy mikor kerül sor az első legénységgel ellátott küldetésre.

Az Artemis I volt a NASA megarocket Space Launch System (SLS) és az Orion űrhajó első tesztrepülése, és összesen 25,5 napot töltött az űrben. Az Artemis II lesz az első legénységi repülés a Holdra, mielőtt az Artemis III ténylegesen leszáll a Hold felszínére - írja az IFL Science oldala. 

A NASA elárulta, hogy mivel az Orion kapszula sikeresen túlélte a földi visszatérést anélkül, hogy elégett volna, a következő indítás 2024 novemberére várható. A négy űrhajósból álló legénységet - köztük egy kanadait - még idén bejelentik.

"Alig várjuk, hogy ez a legénység az Artemis II-vel repüljön. Jelenleg semmi sem tart vissza minket az Artemis I-en szerzett tapasztalatok alapján" 

- mondta a keddi sajtótájékoztatón Jim Free, a NASA Felfedező Rendszerek Fejlesztéséért Feladatfejlesztési Igazgatóságért felelős helyettes adminisztrátora. 

A sok késés ellenére az SLS rakéta - a valaha indított legerősebb rakéta - sok várakozást felülmúlt, miközben az Orion űrhajó több mint 161 tesztcélt teljesített, amelyek közül 20-at a repülés során hozzáadtak, mert minden olyan jól ment. Az európai építésű kiszolgálómodul 20 százalékkal több energiát termelt és 25 százalékkal kevesebb energiát használt fel, mint az előrejelzések szerint.

Miközben a NASA megkezdi az Artemis II előkészítését, még mindig az első űrrepülés összes adatát is átnézi.

"Annyit tanulunk az Artemis I-ből, amennyit csak tudunk, hogy biztosítsuk, hogy teljes mértékben megértjük rendszereink minden aspektusát, és ezeket a tanulságokat beépítjük abba, ahogyan a legénységi küldetéseket tervezzük és repüljük. Az Artemis II-nél a legénység biztonságos repülése a legfőbb prioritásunk" 

- magyarázta Free egy nyilatkozatban.  

Az Artemis II sikerét feltételezve az Artemis III keretében valószínűleg 2025 novemberében ember szállhat le a Hold déli pólusán.

"A tervünk mindig is 12 hónap volt [a küldetések között], de vannak jelentős fejlesztések, amelyeknek meg kell történniük. Továbbra is tartjuk magunkat ehhez a 12 hónaphoz, de mindig szem előtt tartjuk az összes hardver fejlesztését, amelynek ehhez össze kell állnia"

- figyelmeztetett Free. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás