promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó dolgot találtak a geológusok Afrika közepén, az egész bolygó megváltozik?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha igaznak bizonyul a geológusok teóriája, akkor bizonyos idő múlva máshogy fog kinézni a Föld.

Otthonunk, a Föld folyamatosan változik, csak ezeket a változásokat nem mindig érzékeljük azok aprósága miatt. Az átalakulás természetes egy bolygónál, hiszen megállás nélkül mozognak a tektonikai lemezek, egyebek között ennek köszönhetjük a Föld jelenlegi kinézetét, a kontinensek elhelyezkedését is – éppen ezért biztosak lehetünk abban, hogy pár millió év múlva már szinte rá se ismernénk a bolygónkra.

Geológusok már hosszú ideje figyelik a Föld viselkedését, a tektonikai lemezek mozgását. Úgy tűnik, hogy most egy olyan felfedezést tettek a szakemberek, ami bizonyos szempontból aggasztó, illetve izgalmas is, hiszen most is éppen egy olyan folyamat zajlik a lábunk alatt, ami hamarosan teljesen átformálhatja a bolygónk kinézetét – és persze az emberek életét is, hiszen veszélyt is jelent a dolog.

A geológusok szerint éppen egy új óceán formálódik Afrika közepén, ugyanis a későbbiekben elvileg ketté fog válni az egész kontinens.

A szakemberek megtalálták Afrikában azt a három tektonikai lemez találkozásánál lévő, pontos helyet, ahol elkezdett szétválni a kontinens. Már jó ideje növekszik a kráter, ami nagyjából 56 kilométer hosszú, és először 2005-ben figyeltek fel rá a geológusok, csak akkor még nem tudták biztosan, hogy mi is az.

Állítólag a későbbiekben különálló kontinens lesz Észak-Afrika, ami most is évente nagyjából 2,5 centivel távolodik el a jelenlegi Afrika többi részétől. Ez ugyan egy laikus számára egyáltalán nem tűnhet soknak, de igazából annak számít, és mindenképp érdemes figyelni a változásokat – még akkor is, ha még akár több millió év kell ahhoz, hogy igazán látványos legyen a dolog.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás