promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémületkeltő UFO-észlelés Norvégiában, rejtélyes fények tartják lázban a tudósokat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudósoknak számos elméletük van a Hessdalen-fények rejtélyes okáról. A norvég UFO-rejtély teljes története azonban megoldatlan marad.

A legutóbbi Netflix dokumentumfilm-sorozat, a Top Secret UFO Projects: Declassified újra a reflektorfénybe helyezte az ufókat és az azokhoz kapcsolódó rejtélyeket. De hallottál már Norvégia saját földönkívüli rejtélyéről? Hessdalen lakói évtizedek óta furcsa fényeket láttak a völgytől nyugatra fekvő hegyek felett. Hamarosan ez az égi tünemény Hessdal-jelenségként vált ismertté.

A fények néhány másodpercig vagy sokkal-sokkal tovább tartanak. Néha gyorsan mozognak, míg máskor lassan lebegnek. 

Hol van Hessdalen?

Hessdalen a Røroshoz közeli völgy neve Trøndelag megyében. Ålentől délre található, amely a Trondheim–Røros vasútvonal megállója. Körülbelül 100 ember él magában a völgyben. 

A Hessdalen fények története

1981. december 8-án figyelték meg először azt, amit ma Hessdalen-fényként ismerünk. Åge és Ruth Marry Moe a konyhaablakból azt látta, amit „égő tűzgömbnek” neveztek az esti égen. Az évek során a környéken sokkal többen számoltak be megmagyarázhatatlan fények észleléséről a közeli hegyekben. A jelenség gyorsan ismertté vált Norvégiában.

Kurt Andressen 1982-83 telén filmre is vette Hessdalen fényeit. 

Az északi fénytől eltérően a Hessdalen-jelenségek nappal és éjszaka egyaránt előfordultak. Az évek során az Østfold University College kutatói megpróbálták megtalálni a rejtély okát. Az 1980-as évek óta folyik multidiszciplináris kutatás asztrofizikusok, geofizikusok, fizikusok, vegyészek, valamint elektro- és adatmérnökök bevonásával.

1998-ban telepítettek egy kamerát a fények megjelenésének regisztrálására és rögzítésére.

2018-ban a Hessdalen Obszervatóriumot egy hegy tetején hozták létre, közel 1000 méteres tengerszint feletti magasságban. A napelemekkel és metanolos üzemanyagcellákkal működő létesítmény négy kutató számára biztosít munkát és helyet egész évben.

Mi okozza a Hessdalen-lámpákat?

Bár nagyon különbözőek a szakmai kutatások, az északi fény okait mára már jól megértették a kutatók.

A folyamatban lévő kutatások ellenére azonban még mindig nem tudjuk biztosan, mi okozza a Hessdalenben tapasztalható jelenségeket. Azonban számos működő elmélet létezik, amelyet még olvasva is nehéz értelmezni, de mi megosztjuk olvasóinkkal.

1. A Hessdalen Fény egy még nem teljesen megértett légköri jelenség, amelynek fő okozója a völgy talajának felszínén nagy arányban előforduló szkandium (Sc), amely időközönként reakcióba lép a levegőben található elemekkel. A szkandium ritka, kemény, ezüstfehér fém, mely levegő hatására enyhe sárgás-rózsaszínes elszíneződést mutat.

2. A következő feltételezés a Hessdalen Fényeket a piezoelektromossággal magyarázza. E szerint különleges kristályos szerkezetű sziklák, mint például a kvarc, intenzív töltéssűrűséget eredményeznek, amelyek időnként kisülnek és ezt látni a völgy felett.

3. Az egyik legújabb kutatási eredmény szerint a jelenség nem más, mint elektromos töltéssel rendelkező mikroszkopikus plazmakristályok egy csoportja, melyeket az ionizált levegő és a por hoz létre a radon bomlása során a poros atmoszférában. Számos fizikai tulajdonság ugyanis, mint például a rezgése, a geometriai szerkezete, a fény spektruma, amelyeket megfigyeltek a Hessdalen Fények esetében, magyarázható a plazma modellel.

4. Egy Brian Dunning nevű szerző a jelenségről írt könyvében a Hessdalen fényeket az osloi repülőtérről felszálló gépek fényeiként írta le. Hasonló jelenségeket tapasztaltak ugyanis egy texas-i és egy kelet-ausztrál reptér közelében is. Csakhogy ez nem magyarázza a kétszáz évvel ezelőtti észlelést.

5. Az elméletek egyik kedvence az, hogy a jelenség egy intelligens idegen civilizáció jelenlétére bizonyíték.

A helyi turisztikai iroda a legtöbbet hozta ki a jelenségből. „Mindig izgalmas UFOkra vadászni, amikor leszáll a sötétség és a csillagok felbukkannak az égen” – írja a cég marketing anyaga. Bár a fények észlelése nem túl gyakori, ez nem akadályozta meg a sok embert abban, hogy a völgybe induljanak abban a reményben, hogy látják őket. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás