promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus dologra bukkantak egy tengerparton, elborzadtak a tudósok is tőle
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő felfedezést tett egy nő.

Yorkshire partjainál, andalgás közben bukkant a nyomára egy elképesztően nagy lábnyomnak Marie Woods régész. A lábnyom 166 millió éves.

Marie Woods éppen kagylókat gyűjtött a Scarborough közelében lévő Burniston Bay strandján, amikor a gigantikus lábnyomra bukkant.

Miközben a tengerparton kagylókat gyűjtögetett, Marie figyelme teljesen elterelődött, amikor egy óriási, három lábujjú lábnyomra bukkant, és végül a brit történelem egyik legnagyobb dinoszaurusz-felfedezését tette ezzel 2021-ben – írja a Ladbible.

Most, két évvel később a megkövesedett lábnyomot a Scarborough-i Rotunda Múzeumban állítják ki, ami nagyon is helyénvaló, mivel ez a legnagyobb kétlábú (két lábon járó) dinoszaurusz lábnyoma, amelyet Yorkshire-ben valaha találtak.

A lábnyom mérete alapján a szakértők úgy vélik, hogy a dinoszaurusz egy nagy húsevő volt, amely akár 10 m hosszú is lehetett.

Valójában nem Marie volt az első, aki felfedezte ezt a megkövesedett lábnyomot: Rob Taylor helyi gyűjtő öt hónappal a 2021 áprilisában történt felfedezése előtt pillantotta meg, de az ő felfedezése  nem kapott akkora hírverést, mint a régésznőé.

Bár Robnak még képet is sikerült a részben feltárt lábnyomról posztolnia a Facebookra, a lelet valódi jelentősége nem volt ismert, amíg Marie rá nem bukkant.

A hihetetlen felfedezésével kapcsolatban dinoszaurusz-specialistákkal vette fel a kapcsolatot, és nagyon jó, hogy így tett, mivel Dr. Dean Lomax paleontológus szerint a lábnyom „törékeny állapotban" volt, és fennállt a veszélye, hogy „elveszik a tengerben".

Marie akkoriban így nyilatkozott:

„Nem hittem el, amit láttam, kétszer is meg kellett néznem. Láttam már néhány kisebb lenyomatot, amikor a barátaimmal kirándultam, de ilyet még nem. A felfedezés idején nagy közérdeklődést váltott ki, és elárasztottak a közösségi médiában az emberek üzenetei a világ minden tájáról."

Maga a lábnyom hihetetlenül jól példázza azt a több mint 160 millió évvel ezelőtti pillanatot, amikor egy hatalmas, szörnyűséges, húsevő dinoszaurusz végigsétált a földnek ezen a részén, és egy pillanatra megpihent.

Ezt a pillanat az időbe és a kőbe vésődött, remélhetőleg az örökkévalóság számára, és félelmetes emlékeztetője annak a ténynek, hogy a dinoszauruszok egykor, évmilliókkal azelőtt, hogy mi megjelentünk, teljesen uralták azt a földet, ahol most élünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás