promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem ember készítette az Afrikában talált, sok millió éves szerszámokat – döbbenetes a felfedezés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az őseink másoktól lopták az ötletet?

Minél távolabbra utazunk vissza a földtörténetben, annál kevesebb a lelet, és ennélfogva annál gyakrabban kénytelenek találgatásokba bocsátkozni a kutatók. Ilyenkor természetesen előfordul, hol melléfognak, viszont dicséretes, ha a tévedésüket készek belátni.

Valami hasonló történt mostanában is, a kenyai Viktória-tó közelében folyó ásatásokkal kapcsolatban. A szakemberek szép számú kőszerszámot találtak, amelyeket az Oldowan-kultúrához kötöttek. A koruk 2,5 és 5,3 millió év közé esik, ami elképesztően korai időszakot jelent.

Amerikai és brit kutatók olyan megállapításra jutottak, hogy az eszközök jó részét arra használták, hogy lenyúzzák velük a húst az állatokról (például az akkoriban azon a tájon élő vízilovakról), illetve különféle növényeket trancsírozzanak fel velük, vagyis ehető állagúvá tegyék azokat.

A fellelt szerszámok óriási előrelépést jelentettek abban az időszakban, ezért a kutatók számára nem volt kérdés, hogy csakis a modern ember ősei készíthették őket. A következtetés gyenge pontjának bizonyult viszont, hogy nem találtak semmilyen maradványt az elődeinktől azon a környéken.

Nem maradt tehát más választás, mint felülvizsgálni a teóriát, amit az is indokolt, hogy két hatalmas őrlőfogat találtak a majomszerű Paranthropustól. Ez csak távoli rokona volt a mi őseinknek, és igazából saját nemzetséget alkotott, vagyis nem sorolható a Homo nemzetség közé.

„Sokáig elfogadottnak tűnt a kutatók körében a feltételezés, hogy csak a Homo nemzetség volt képes szerszámkészítésre. Egy Paranthropus maradványait megtalálni a kőszerszámok mellett ezért bámulatos felismerésnek számít”

– erősítette meg egy szakember. Elképzelhető tehát az is, hogy az elődeink nem maguk találták ki a szerszámkészítés és -használat csínját-bínját, hanem másoktól lesték el, ami fantasztikus dolog lenne.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás