promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2,6 milliárd éves vizet fedeztek fel, egy tudós ivott is belőle - Elmondta, milyen az íze
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik, hogy nem a több milliárd éves víz lesz a szakértő kedvenc itala.

Még 2013-ban, nagyjából 2,4 kilométer mélyen a föld alatt fedeztek fel Kanadában egy víztömeget, ami hosszú-hosszú ideig teljesen el volt szigetelve a külvilágtól. Ez persze rögtön felvillanyozta a kutatókat, hiszen ennek a felfedezésnek köszönhetően megállapíthatták, hogy sok-sok évvel ezelőtt milyen volt a víz a Földön – sőt, valaki annyira kíváncsi volt közülük, hogy még bele is ivott.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a gránit-szerű sziklában felfedezett víztömeg körülbelül 2,6 milliárd éves, vagyis jó sokáig várta, hogy valaki kiszabadítsa onnan. Sokan azt hihetnék, hogy ilyen régi folyadékból nem szabad inni, de egy Barbara Sherwood Lollar nevű kutatónak jó oka volt arra, hogy megkóstolja – sőt, saját bevallása szerint többször is hörpintett a több milliárd éves nedűből.

A szakértő szerint a 2,6 milliárd éves víz egyáltalán nem finom, ugyanis rendkívül sós az íze – szóval nem ajánlatos inni belőle.

Azt is elárulta Barbara Sherwood Lollar, hogy nem csupán a kíváncsiság vezérelte, mikor beleivott: minél régebbi egy ilyen folyadék, annál sósabb az íze a sziklával való reakciók miatt, így egy gyors, bevált tudományos módszernek tekinthető, hogy a tudósok megkóstolják őket, és így eldöntik, hogy melyik idősebb – akármilyen furcsán is hangzik az egész.

Az is kiderült, hogy ez a több milliárd éves víz sűrűbb a mostani csapvíznél, ugyanis az állaga leginkább egy folyósabb szirupéhoz hasonlít, a színe pedig átlátszó egészen addig, amíg nem érintkezik oxigénnel – utána narancssárgássá válik a benne lévő vas, és a különböző anyagok miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás