promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy valójában miért van sörte a mozgólépcsők szélén? Meg fogsz lepődni a válaszon
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan cipőtisztítónak hiszik a mozgólépcsők sörtéit, pedig nem azért vannak ott.

Az ember már gyerekként is elgondolkodik azon, mikor mozgólépcsőre lép a plázában, vagy akár a metróba menet, hogy vajon miért is van alul a szélén egy hosszú, fekete sörte, ami mindkét oldalon a mozgólépcső legaljától egészen a legtetejéig ér. Mivel nem bántó a tapintása, ráadásul ott van a lábunk közelében, így sokan úgy hiszik, hogy egy cipőtisztító szőrcsíkról van szó, de valójában ez nagyon távol áll a valóságtól – még akkor is, ha annak is jó bizonyos szempontból.

A mozgólépcső amilyen kényelmes, olyan veszélyes is tud lenni bizonyos esetekben. Valószínűleg mindenki látott már olyan balesetet, ami egy mozgólépcsőn történt, így tudja, hogy valóban komoly sérüléseket tud okozni. Sőt, még akár a ruháinkat is tönkreteheti, és ez a szerencsésebb eset, szóval érdemes vigyázni a mozgólépcsőkön – ebben segít nekünk a fent említett, rejtélyes, fekete sörte, ami mindkét oldalt „díszíti”.

A mozgólépcsők sörtéi azért vannak, hogy ne szoruljon be a lábunk, illetve a ruhánk a lépcsőfok és az oldalfal közé, mivel az akár súlyos következményekkel is járhat. Ezek az apró szőrszálak fizikailag is gátat szabnak ennek bizonyos pontokon, illetve pszichológiailag is segítenek, hiszen az ember ösztönösen arrébb rakja a lábát, ha hozzáér valami, például ezek a jól elhelyezett szálak.

Valószínűleg senki se akarna kellemetlen helyzetbe kerülni a mozgólépcsőn azzal, hogy beszorul a ruhája, cipője, táskája, ez a sörte pedig folyamatosan azon van, hogy ez ne történjen meg – vagyis a sörte mondhatni a barátunk, ami megvéd minket, és még a cipőnket is óvatosan letisztogatja, ha éppen úgy tartja a kedvünk, bár az nem ajánlatos.

Íme egy rövid videó, amiben a mozgólépcső sörtéinek fontosságáról beszélnek humorosan:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás