promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg részegebbek leszünk, ha szívószállal isszuk az italunkat? Utánajártunk az igazságnak
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vannak olyan „legendák”, amiket senki sem kérdőjelez meg, legalábbis nagyon kevesen néznek utána, hogy mennyi a valóság alapja. Ilyen az az állítás, miszerint, ha szívószállal isszuk az alkoholos italunkat, akkor hamarabb csípünk be tőle. 

Nézzük meg a szívószállal ivás mögötti tudományos magyarázatot. A legismertebb állítás szerint ha szívószállal fogyasztjuk az italunkat, akkor a száj nyálkahártyájával hosszabb ideig lép kontaktusba, így a szesz a nyálkahártyán át közvetlenül a vérbe juthat. Míg ha a gyomorban az enzimekkel találkozik kedvenc italunk, akkor az enzimek az anyag egy részét lebontják.

Azután, amikor vékonybélbe jut a szesz, olyankor a máj "méregtelenítő állomásán" is veszít az alkoholtartalomból, és ezután kerül be a vérkeringésbe, majd az egész testbe, és legvégül az agyunkba. Ekkor keletkezik az alkohol okozta mámoros hatás, amit részegségnek nevezünk.

Ezeknek az állításoknak nincs orvosi támogatottsága, mivel az orvostudomány szerint a szívószállal történő ivásnak semmilyen extra felerősítő hatása sincs, csak és kizárólag placebo. Azonban a placebo hatás nagyon erős, ezt tesztek és kísérletek is igazolják.

Szakértők több csoport viselkedését tanulmányozták, akiket szívószállal kértek, hogy igyanak alkoholos tartalmú italokat. Azok az alanyok, akik nem hogy szívószálllal ittak volna, de alkoholmentes italt fogyasztottak, jobban spicces állapotba kerültek, mint, akik tényleg alkoholt fogyasztottak.

Igy kijelenthető, hogy a szívószállal fogyasztott italoknak azért van élénkítő hatása, mert maga a szívószál van ránk hatással. Ezért is használják előszeretettel koktélokhoz, gyerekzsúrokon. Igaz, hogy most már inkább ciki a szívószál, ugyanis nagyon káros hatással van a környezetre. Az egyszer használatos műanyag szívószál már kivonásra került a vendéglátásból, de azért még mindig elérhetőek a boltban, amit tudatos fogyasztóként fontos elkerülni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás