promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes látvány: a Stonehenge ikertestvére, amely évszázadok óta el van dugva a kíváncsi szemek elől
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Íme a csodálatos Thornborough Henges, a Stonehenge északi párja.

A Stonehenge az egyiptomi piramisok, és néhány igazán rejtélyes és misztikus építmény mellett a világ legkedveltebb látnivalói közé tartoznak. És persze a turizmus piacán az is emeli a jelentőségüket, hogy bizony számtalan legenda szól róluk, sőt, építésük eredeti okán a mai napig vitatkoznak a szakértők. Persze megfejtések továbbra is vannak, korábban egy elmélet szerint a Stonehenge egy nagyobb határfűzér egyik darabja lehetett, amely a törzsek élőtereit választotta elegymástól.

És így persze már arról is hallhattatok, hogy nemcsak egyetlen, a Stonehenghez hasonló építmény van Angliában, hanem bizony több is. Ezek közül pedig az egyik legizgalmasabb a Thornborough Henges, amely komplexum, amolyan neolitikus kőkomplexum nemrégiben nyitotta meg kapuit a szigetországban – számolt be róla az MTI nyomán a Múlt-Kor magazin online kiadása.

Thornborough Henges-t amúgy az északi Stonehenge néven is emlegetik, és több, egymástól térben is messzebbre elkülönülő kőkörből áll, amelyek kapcsolódnak egymáshoz. A különös építmény Leeds közelében található, a körök 200 méter átmérőjűek, és valószínűleg gyülekezési és kultikus funkciójuk volt a Stonehenghez hasonlóan.

Ám nem annyira látványosak már a földön, mivel a terület, ahol elhelyezkednek régóta művelés alatt áll, de az elképesztő formák a magasból is könnyen kivehetők. Az építményt amúgy körülbelül 6000 évvel ezelőtt építhették a szigetlakók.

A Thornborough Henges-t emlékparként nyitották meg.

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás