promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy titokra derülhet fény a Marson – a NASA most ebbe az akcióba kezdett bele
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Korszakalkotó kutatások a Marsról.

 

A NASA nem bír leállni a Marssal kapcsolatos megszállottságával. Nagyszabású projectbe kezdtek, melynek már a 9. eleménél járnak és hamarosan a nagyközönség számára is kiderülnek a kutatási eredményeik - írja az Indiatoday. 

Egy Perseverance nevű Marsjáró rover parancsot kapott, hogy a következő két hónap során összesen 10 titáncsövet helyezzen el, amelyek kőzet- és talajmintákat tartalmaznak a vörös bolygó felszínéről. A szerzett mintákat majd egy "Three Forks" nevű helyen helyezik el, ami az első ilyen mintatároló egy másik világban.

Ez a tárolóraktár tartalékként is szolgál, ha a Perseverance nem tudná eljuttatni a mintákat a begyűjtő misszióhoz. Ebben az esetben egy pár minta-visszaszerző helikoptert hívnának, hogy befejezzék a munkát helyette. A NASA közölte, hogy a rover eddig összesen 17 mintát vett a vörös bolygón töltött több mint kétéves működése során. A rover korábban szerzett egy homokkődarabot is a Marsról, amely fényt deríthet a nedves környezetre, amelyben a homokkő keletkezett. A NASA szerint a kőzetben lévő egyes szemcséket egy réges-régen folyó ősi marsi folyó szállította a Perseverance helyére.

"Ez azt jelenti, hogy van benne információ arról, milyen volt a helyzet távolabb a folyónál. Macskamenta a kőzetrajongóknak!"

 -  mondta a NASA.

Az ehhez hasonló, közelről tanulmányozott kőzetek most először segíthetnek konkrét kormeghatározást tenni a Mars felszínével kapcsolatban. A tudósok gyakran tesznek megalapozott becsléseket a korról, ha megszámolják a krátereket egy régióban (minél több kráter = annál idősebb).

A Perseverance nevű rover, amely titániumcsöveket helyez el a Marson, izgatottan várja a legújabb bevetését. A Mars felszínére vitt kilencedik cső, (amelyet egy jövőbeli misszió fog felvenni), magmás kőzetből származó mintákat tartalmaz. Ezt a Perseverance rover leszállóhelyéről, a vörös bolygó Jazero-kráterében lévő leszállóhelyről hozták ki. A kőzetminta új betekintést nyújthat a tudósoknak a tómeder területének legkorábbi történetébe és további információkat tudhatunk meg a Mars történetéről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás