promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen dolgokat találtak az Északi-sarkvidéken, 52 millió éves elképesztő leletekre bukkantak
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A dinók kihalását követő korszak elejéről származnak.

A Jurassic Park-filmek óta mindenki tudja, hogy a Földet uraló dinoszauruszok 65,5 millió évvel ezelőtt – feltehetőleg egy aszteroida-becsapódás következményeként – szinte egyik pillanatról a másikra eltűntek bolygónkról.

A kihalásukkal megnyílt az út egyéb fajok, elsősorban az emlősök felemelkedéséhez, amely végső soron az emberiség számára is lehetővé tette, hogy mára a Föld ura legyen. Ebben a hosszú folyamatban a kezdő lépések a legérdekesebbek, ezért is hozta lázba a tudósokat egy friss lelet.

Az is köztudott, hogy bolygónk felszíne nem állandó, hanem a kontinensek folytonos vándorlásban vannak. Így már nem is olyan nagy csoda, hogy nemrég arra találtak bizonyítékot, miszerint 52 millió éve majmok éltek a mai Északi-sarkvidéken.

Grönland északnyugati partjain leltek erre utaló fosszíliákat, ami kétségkívül döbbenetes felfedezés. A leletek a tudósoknak abban is segítenek, hogy megértsék, milyenek voltak az első főemlősszerű állatok a dinók korszakát követően.

A megkövesedett maradványok nagyjából a mai mókusokhoz hasonló állatokra utalnak. Az állkapcsaikat és fogaikat találták meg a kutatók, és hamar kiderítették, hogy azok az eocén korból származnak, amikor intenzív felmelegedés kezdődött bolygónkon, tehát ez is segítette a titokzatos állatok elterjedését az Északi-sarkvidéken.

Az akkori majmoknak nem volt könnyű dolguk, hiszen mocsaras vidéken, illetve dzsungelekben kellett élniük, fél éven át tartó sötétségben. Magvakat és különféle terméseket ettek, ezért növesztettek szokatlanul nagy és erős állkapcsokat. Hasonló lényeket korábban csak az egyenlítő környékén találtak, ezért is szenzációs az új felfedezés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás